22.5.2019

Odlarnas Open planeras nu

  • 1_IMG_3169web
  • 3_IMG_0122web
  • 2_IMG_0120web

Nästan hela planeringsteamet. Fr.v: Sven Ivars, Mats Nurmio och Jonas Bergström. Stella Törnroth fattas från bilden.

Att det är jul och nyår är inget hinder för att planera Odlarnas Open, det vill säga kimitomarknaden för närproducerat som äger rum strax före midsommar. Planeringsteamet vid kommunens utvecklingsavdelning har som syfte att ställa igång en stor händelse som ger en kraftig knuff framåt för de lokala mathantverkarna och andra som arbetar med närproducerad mat och hantverk. En matkasse som går att beställa i förväg på nätet ska underlätta kommersen för både producenter och köpare.

– Det kan tänkas att man upplever mathantverk som småpyssel. Det tycker inte vi. Om vi lyckas knyta samman de lokala producenterna under en gemensam produkt – matkassen – och centraliserar både marknadsföring och distribution har vi ett konkurrenskraftigt paket. År 2020 kunde matkassarna levereras utanför ön, bland annat till huvudstadsregionen, säger projektkoordinator Sven Ivars.

FÖR ATT marknad, kassar och mycket mer ska bli av söker Jonas Bergström från KulTa-projektet nu producenter som vill vara med. Tillräckligt många företag behövs för att man ska kunna få projektpengar via Leader.

– De som anmäler sig tillräckligt tidigt får vara med och utforma både marknad, marknadsföring, matkassens innehåll med mera. Det viktiga är att vi gör ett samarbetsprojekt av det hela, där alla vinner på att delta. Vi måste hitta på ett system som står sig även efter det att projektpengarna är slut, säger Bergström.

Företagsrådgivare Mats Nurmio säger att nyttan av att vara med är gratis marknadsföring och testning av nya försäljningskanaler utan ekonomisk risk.

IDEN med matkassen går ut på att konsumenten på nätet kan köpa de varor som önskas. Kassen avhämtas till exempel under Odlarnas Open. Senare, när systemet är längre utvecklat, levereras den hem. Marknadsföringen täcker alla varor som kan läggas i kassen, vilket innebär att olika producenter kommer åt att sälja sina produkter under ett gemensamt varumärke.

PROJEKTPENGAR söks för två år. De som är intresserade kan anmäla sig till Jonas Bergström eller Stella Törnroth (040 587 4505, jonas.bergstrom@kimitoon.fi eller  040 663 2404, stella.tornroth@kimitoon.fi.

Text: Sam Cygnel, foto: Sam Cygnel, arkiv

Share this in: