21.10.2019

Nytt byalag vill snygga upp centrum

kimitobyalag_IMG_6649

Kimito centrum fick ett eget byalag på måndag. Initiativtagaren Sussi Gustafsson var den första att underteckna urkunden, Mona Söderblom den andra. 

Kimitoön fick ett nytt byalag på måndag, när ett tiotal intresserade undertecknade stiftelseurkunden för Kimito centrum byalag. Initiativtagaren Sussi Gustafsson säger att det behövs en gemensam organisation att falla tillbaka på när man till exempel vill utveckla centrum och ordna gemensamma tillställningar.

– Jag kollade på Facebook om det finns intresse för ett byalag och fick ett gott gensvar, så jag satte i gång, berättar hon.

De som deltog i det första mötet var bybor och till en viss del lokala företagare. Nu hoppas de aktiva att fler kunde sluta upp och berätta hur man vill utveckla området Kimito kyrka–Vreta. På måndagen var det bättre skyltar och uppsnyggning som efterfrågades. Speciellt torget och dess närområden kunde enligt de närvarande få fler planteringar för att öka trivseln och skydda mot vinden. Gustafsson klädde det hela i ord när hon beskrev hur hennes liv kunde se ut någon gång i framtiden.

– Jag skulle vilja att de som bor i Kimito centrum skulle ha ett ställe att träffas på, alltså sociala tillställningar litet i likhet med de i Dalsbruk, där man ibland har långbord och fisksoppa. När jag som gammal känner mig pratsjuk ska jag kunna ta rollatorn till torget en fredag, slå mig ner och småprata med folk.

Byalagets medlemmar, bland annat Gustafsson, hennes man Per-Erik, Riitta Wuorio-Bäck, Mona Söderblom med flera, hälsar att det nu är läge för centrumföretagarna att ta kontakt, så att man får bollen i rullning.

Sussi Gustafsson bekräftar att fredagstorget öppnar den 31 maj, och kommer att vara öppet hela sommaren kl. 12–16.

– Nu ska jag fixa en egen Facebooksida åt byalaget, avslutar hon.

Text och foto: Sam Cygnel Käännös: Ingrid Sandman

Share this in: