22.8.2019

Jussi Lindberg: ”Ger man så får man tillbaka”

jussiojonas_artikel

Många leenden, minnesvärda dagar och nya upplevelser har Jussi och Jonas Lindberg gett barn på Kimitoön detta år. I samband med sina välgörenhetskonserter inför jul ifjol samlade de ihop ca 8 000 euro, som de denna gång valde att donera till barn i dagvård och familjedagvård i kommunen. Många har valt att ge barnen musikupplevelser: barn i familjedagvård bjöds i maj på Muminkonsert med Benny Törnroos i Kasnäs, denna vecka besökte daghemmen Furubo (Dragsfjärd), Hulta (Dalsbruk) och Sofia (Västanfjärd) Söderlångvik gård för att lyssna på Robin Hund och hans glada orkester och förra veckan fick familjedagvårdsbarn (från Kulla, Dalsbruk, Rosala och Björkboda) en rolig dag tillsammans med Åbolands Naturskola. Den har också familjedagvårdsbarn i Kimito tagit del av. Till några dagvårdsgrupper har man valt att inhandla leksaker, t.ex. i det privata daghemmet Lillgården i Kimito valde man att köpa balanscyklar. Silva daghem har fortfarande sin upplevelse framför sig: pengarna ska användas till något musikrelaterat.

Då jag ber Jonas och Jussi titta tillbaka på året som gått, nämner båda Muminkonserten som något speciellt. Jussi minns småttingarnas glada miner, medan Jonas hoppas att denna avvikande dag är något barnen kommer att minnas länge.

– Gärna hade jag själv haft sådana dagisminnen, säger han.

Längs med hela året har Jonas och Jussi kunnat glädas åt de små rapporter om lyckade evenemang som nått dem på ett sätt eller ett annat. Fortfarande får de också höra om vad välgörenhetspengarna från 2016 går till – än finns det nämligen kvar av de 16 000 euro som då skänktes till den kommunala äldrevården.

JUST NU TRÄNAR Jonas och Jussi för fullt inför årets välgörenhetskonserter. Även denna gång blir det julmusik, men med ett litet annorlunda koncept: Denna gång medverkar nämligen Stina Ekroos-Westerlund och 13-åriga Emma Sjöblom.

– Emma hörde jag på torget i Kimito i samband med Lucia, och fastnade då för hennes röst, berättar Jussi.

Ekroos-Westerlund har i år gett ut en egen soloskiva och sjunger dessutom bl.a. i Aurorakören.

– Vi kommer att sjunga de jullåtar vi själva vill höra, de som ger äkta julstämning, som t.ex. Stilla natt, O helga natt och Himlen i min famn, säger Jussi.

Pengarna går denna gång till Stödföreningen till Tommie Mellers minne rf, som stöder cancersjuka barn och unga under 35 år på Kimitoön.

– Valet kom naturligt. Man hör i dag om så många som drabbats av cancer. Men vi hoppas ju verkligen att pengarna inte behöver användas! säger Jussi.

VÄLGÖRENHETSKONSERTERNA är gratis, men under konserterna kan man donera en slant, eller på förhand (FI22 5550 0720 0426 81). Det blir fyra konserter: I Hitis kyrka söndag 9 december kl. 16, i Villa Lande i Kimito måndag 10 december kl. 18.30, i Dalsbruks kyrka tisdag 11 december kl. 18.30 och i Västanfjärds kyrka onsdag 12 december kl. 18.30. I den en och en halv timme långa konserten är en liten stund för glögg och glöggkakor (bakade av evenemangets första anmälda sponsor Cake my way).

– Mitt motto har alltid varit: Ger man så får man tillbaka. Även om en välgörenhetskonsert inte känns i bakfickan, så känns den i bröstet. Den känslan räcker länge! säger Jussi.

Han tipsar om att alla kan göra något för välgörenhet: man behöver inte kunna sjunga.

Jussi är svag för välgörenhet och har hela tio välgörenhetskonserter inbokae i år. I somras ställde han under sommartorget i Dalsbruk upp (något som betalar sig tillbaka genom en gentjänst från Dalsbruks byalag), så har han sjungit för DUV (De utvecklingsstördas väl) och kommer under Skolcentrets julmarknad att, tillsammans med hela årets välgörenhetsgäng, ge en spelning.

Text och foto: Emilia Örnmark/IS

Share this in: