17.11.2019

Eld och dån vid Rohan Tallits tornérspel under September Open 7.9

medeltid1_

Rohan Tallit uppträder för sista gången denna säsong kl. 16. Detta är den sista föreställningen inspirerad av tornering till häst under Johan III:s tid. Föreställningen har visats på medeltidsevenemnag i olika länder i fjol och i år.

Föreställningen bjuder på mycken eld och dramatik men också på en tidsenlig bild av 1500-talet. Kläder, vapen och annan rekvisita följer noga förebilderna från för 400 år sedan. Man får en föreställning om tornérspelen vid Åbo slott på Johan III:s tid, om förbindelserna och spänningarna mellan deltagarna, själva spelet och stämningen. Uppvisningen bygger på samtida historiska personer.

Rohan Tallit marknadsför spelet med att berätta om intrigen, som utspelar sig i mitten av 1500-talet. Hertigdömet Finland söker sin form. Gustav Wasas son Johan III med gemål håller landet i ett järngrepp. Adelsmännen vänder kappan efter vinden. Skärmytslingar och rövartåg splittrar hertigdömet då Wasabröderna strider om makten. Det är tid att ordna tornérspel. I tur och ordning riskerar de livet såväl i strider som i hemlig kärlek.

 

JAAKKO NUOTIO från Rohan Tallit berättar att det är ganska lätt att följa med tornérspelets intrig fast man befinner sig under bar himmel och ser spelet stående. Föreställningen har fått ett gott mottagande överallt. Han berättar att många har berömt den och sagt att den är den bästa hittills. Det känns förstås bra.

Föreställningen räcker ca 50 minuter och passar hela familjen. En berättare deltar.

 

TORNÉRSPELET visar autentisk stridsteknik. De stridande riddarna är klädda i harnesk och annan medeltida skyddsutrustning av metall. Också hästarna har skydd och är specialskolade för uppgiften. Ekipagen rusar fram mot varandra längs skyddstaketet. Farten uppgår till ca 80 km/h då lansen träffar motståndaren. Stöten är så hård att lansens rödmålade ände brister vid en bra stöt.

 

ROHAN TALLIT är en hästgård i Västanfjärd. Gården har specialiserat sig på historisk ridning. Utöver tornérspel erbjuder gården undervisning i historisk hästhantering. Man bygger på historiska källor och egen forskning.

Gården förmedlar och skolar hästar, ryttare, stuntpersoner och autentisk utrustning för teve- och filmproduktion.

Tornéruppvisningarna förnyas med två års mellanrum. Nästa år kan man erbjuda något alldeles nytt. Nuotio avslöjar ännu inga detaljer men berättar att man finslipar manuset under vintern liksom också själva uppvisningen.

– Man måste gå igenom tricken noga och pröva vilka som kan genomföras tryggt.

 

Läs mera om September Open evenemangtidningen.

 

Teksti: Sam Cygnel översättning: Ingrid Sandman foto/kuva: Rohan Tallit

medeltid3_
Share this in: