21.10.2019

Dalsbruks första sjusovare

  • 1_abl_5867
  • 2_abl_5881
  • abl_5889
  • 3_abl_5895
  • abl_5909

Det var Hans ”Hasse” Ginlund som blev historiens första sjusovare i Dalsbruk. Ginlund är en äkta bruksare, född på Dalsbruks BB som han är. I Dalsbruk är Ginlund en bekant syn, då han kan ses trampa nästan dagligen på sin cykel mellan sitt hem, den gamla prästgården, och sitt arbete som museiamanuens vid Dalsbruks Bruksmuseum. Han är även aktiv i Bruksteatern.

Sjusovartåget startade från masugnen kvart före sju på morgonen. Sjusovaren var väl dold under lakan och iklädd en ansiktsmask för att inte röja hans identitet. Han skjutsades på en verktygskärra från fabriken till kornettmusik och skrammel från sjusovarföljets instrument. Många i följet var iklädda nattdräkt och mössa. Vid hamnen väntade ytterligare en skara människor som ville se Dalsbruks första sjusovare få sig ett dopp i vattnet. Dalsbruks byalags ordförande, Leif Lindgren, tog till orda och klockan sju, till ljudet av den gamla fabriksvisslan, åkte sedan sjusovaren Ginlund ner i vattnet med huvudet före. Först då han tog av sig ansiktsmasken, kunde publiken på över hundra personer, se vem han var. Sjöräddarna fanns på plats och kunde rädda den glada sjusovaren upp i båten igen.

Ginlund berättar att han fått en förfrågan om att bli årets sjusovare för en dryg vecka sedan. Han svarade genast ja, och säger att han känner sig hedrad av att ha fått bli Dalsbruks första sjusovare. Han tycker att det var en rolig upplevelse och skulle gärna göra om det.

– Fast nästa år är det nog någon annans tur, skrattar Ginlund.

 

Text & bilder: Maria Manelius

Share this in: