22.8.2019

Burn & Chill 29.9.2018: Finsk mästare i drifting på asfalt på Kimitoöns största motorevenemang

bunchill1

– Ett så här mastigt motorevenemang har inte tidigare skådats på Kimitoön, berättar Twentyfiwesevenhundred-aktivisten Juha Wahlsten, som arrangerar Burn & Chill 2018.

Burn & Chill förvandlar lördagen den 29 september en del av Kimito centrum till en tillfällig racerbana. Mest fartfyllda blir uppvisningarna i drifting och stunttricken på motorcykel. Mer stämning bjuder lastbilsshowens ljus på när kvällen mörknar. Som socker på botten bjuds på en för alla öppen tretimmars burnouttävling, där förare av mopeder, motorcyklar och naturligtvis också bilar under två repor får slita asfalten och sig själva så mycket de orkar.

Evenemanget äger rum på Mästarvägen intill Wuorios. Vägen är då stängd för annan trafik. Också i övrigt har man satsat mycket på säkerheten. Det råder t.ex. alkoholförbud vid tillställningen.

– Vi har också en särskild safety car, en trygghetsbil, som kontinuerligt granskar banans skick. Självklart ska allt vara i skick; t.ex. en motorcykel går lätt upp i 150 km/h, förklarar Wahlsten.

MOTORCYKELSTUNTS visas upp av Niko Säkkinen. Han innehar det finska rekordet i att rotera med mc:n stående på bakhjulet. Han uppdaterade i år sitt tidigare rekord och roterade cykeln 766 gånger.

Heinonen Drift Team vann nyligen FM-titeln i drifting och laget gör nu uppvisning tillsammans med TWF Drift Crew, som enligt Wahlsten  också är ett topplag. Publiken kommer att se häftiga sidosladdningar, känna doften av bildäck och kunna beundra skickligheten att hantera bilarna.

Johan Fabiansson representerar lokalt kunnande med sin Opel Kadett. Den har han byggt med osviklig attityd. Ägaren gör tre burnout-uppvisningar med den vältrimmade bilen.

För barnen finns det ett hoppslott och ansiktsmålning. Jussi Lindberg fungerar som sjungande programledare.

FÖR BILENTUSIASTER, som är måna om traditionerna, tipsar arrangören om att en Ford Tudor hot rod från 1935 finns att beskåda.

– Också andra samlarbilar är välkomna. Jag vet att det finns många intressanta jänkare och andra fordon på ön. Om man vill delta så passar det jättebra, säger Wahlsten.

ARRANGÖRERNA hoppas att alla ålders människor ska trivas på evenemanget och att de som bor i närheten inte ska känna sig störda av bullret. En målsättning är också att man kan ha roligt och fartfyllt utan alkohol.

-Twentyfiwesevenhundred står för nolltolerans ifråga om alkohol. Vi predikar inte – viktigast är att få fram attalkohol och motorfordon inte hör ihop. Hur man firar kväll exempelvis på Sverigebåten eller i restaurangen är vars och ens ensak, preciserar Wahlsten.

Han berättar att förberedelserna har fungerat smidigt från första början. Många sponsorer har ställt upp utan att behöva övertalas och även kommunen förhöll sig positivt när man tog kontakt.

– Kone Wuorio, vars gård vi lånar, var genast med på noterna. Man frågade rentav om vi behöver mer utrymme. Kommunens  tekniska chef är värd ett tack för hjälp och stöd.

– Att förberedelserna har gått så bra och att många lokala har ställt sig positivt tyder på att det finns en beställning på ett sådant här evenemang. Vi hoppas på fint väder och stor publik.

BURN & CHILL-namnet berättar också en del om arrangörsklubbens värderingar. Chill betyder ju att man slappar tillsammans.

– Jag tycker att samvaron i garaget är minst lika viktig som att meka på bilarna. Bilarna kommer och går men kompisarna man har träffat i garaget kan, om det vill sig, bli vänner för livet.

Twentyfiwesevenhundred Motorsport är en klubb som verkar på Kimitoön.

Text: Sam Cygnel, Bild: Sam Cygnel, Tiia-Mari Taipalmaa, Jere Salonen, Övers.: IS

wahlsten_burnchill

Juha Wahlsten

Share this in: