13.12.2019

Äppeldag på Söderlångvik Gård i lördag

appeldagen_artikelfoto_2018-1

Äppeldagen ordnas för 14:e gången.

På lördag blir det skördefest med äpplet i fokus, när Äppeldagen äger rum på Söderlångvik Gård. Tillika bjuds det på mycket annat gott och roligt för hela familjen. Evenemanget ordnas för fjortonde gången, och fortsättningsvis handlar den grundläggande tanken om att få nya målgrupper att uppskatta den hälsosamma frukten.

– Våra fina inhemska äpplen är värda att firas varje år, tycker Söderlångvik Gårds trädgårdsmästare Karin Arfman. Hon lovar provsmakning på nästan tio olika äppelsorter och tips om vilka äpplen som lämpar sig bäst både för lagring och äppelpaj.

Pomologen Leif Blomqvist är på plats och kan svara på frågor om olika äppelträd. Det är fritt fram att fråga om äppelsorter som finns hemma i den egna trädgården. Det kan underlätta om man tar med sig t.ex. ett äpple från trädet, tipsar Arfman.

TILL Äppeldagen hör sedan några år tillbaka ett konstverk, som passar in i gårdens miljö. I år kommer konstverket Hanami – Vackra tankar av bild- och samhällskonstnär Sara Ilveskorpi att få sin start just på Äppeldagen. Hanami är japanska och betyder ”att beskåda blommor”, upplyser programassistent Kerttu Raittila.

Konstverket är interaktivt och långsiktigt. Äppeldagsbesökarna har möjlighet att plantera sin egen blomlök i ett vackert mönster, som bildar formen av en äppelblomma. Blomlökarna tillönskas goda tankar, som förhoppningsvis gynnar både planteraren och blomlöken.

MUSIK ska det bli hela eftermiddagen med KIBB (Kimito Island Big Band) kl.12–13, Kake & co kl.13–14, och avslutningsvis barngruppen Arne Alligator.

Utöver musiken kan man gratis ta del av bland annat demonstration i trädskötsel av arborist Antti Erola, hästridning och traktorsafari, samt konstworkshop. Hedda Kainz berättar om sin nya bok Stanna en stund i Kärra. Förutom äpplen finns det möjlighet att köpa hem delikatesser och hantverk av lokala aktörer.

MUSEET genomgår en omfattande grundrenovering och är inte öppet. Man kan dock bekanta sig med renoveringen av karaktärsbyggnaden under en guidad tur med projektskötare och -övervakare Lilian Karlsson på svenska kl. 11.30 och en timme senare på finska, hälsar förvaltare Mikael Jensen. (Abl)

Share this in: