Jonathan Nurmen rap-artistinimi Joxter on muumihahmo Juksun englanninkielinen nimi.
Beatboxingia, räppiä, jazzräppiä, lofi hiphoppia ja vaikka mitä. Lista kärralaisen Jonathan Nurmen hallitsemista musiikin tyylilajeista on pitkä. Nurmi kirjoittaa ja tuottaa musiikkia omassa kotistudiossaan, heittää keikkoja ja tekee töitä ääninäyttelijänä. - Teen vähän kaikenlaista, hän naurahtaa. Nurmi kertoo aikovansa tehdä töitä musiikin saralla niin pitkään kuin mahdollista.
Nurmi viettää kesäänsä Kemiönsaarella, mutta syksyllä hän aloittaa viimeisen opiskeluvuotensa Pietarsaaren Novia-ammattikorkeakoulussa. Muusikoksi valmistuva nuorimies ei pelkää kokeilla uusia genrejä. - Beatboxingia olen harrastanut jo yli 10 vuotta, mutta esimerkiksi jazzrappia aloin tekemään vasta tänä kesänä, hän kertoo. Artistinimeä Joxter käyttävä Nurmi ei selvästikään ole levännyt laakereillaan kesälomallaan, sillä hänen kirjoittamansa ja tuottamansa jazzrap-biisi ”Shameless” julkaistaan 12.8. monissa striimauspalveluissa, kuten Spotifyssa ja Apple Musicissa.
Nurmella on myös toinen artistinimi: Strychnine. Sen alla hän tekee rauhallisempaa lofi hiphoppia, jota Nurmen mukaan kutsutaan toisinaan myös hissimusiikiksi. Lisäksi hän soittaa perhebändissään, Tupas Secretissä, joka keskittyy enimmäkseen rockiin ja vanhempien ikäluokkien nuoruuden hitteihin. Tupas Secret heittää toisinaan myös keikkaa Kemiönsaarella, keväällä he muun muassa soittivat Dragsfjärdin Furulundissa Spring n’ roll -tapahtumassa.
(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)
Parasta musiikin tekemisessä on Nurmen mielestä se, että se voi olla todella palkitsevaa. - Varsinkin silloin kun kirjoittaa ja tuottaa kaiken itse, niin tulee tosi tyytyväiseksi, kun saa jonkin hyvän biisin tehtyä, Nurmi selittää. Hän kuitenkin kertoo myös itsenäisen musiikinteon varjopuolista. - Välillä saatan suhtautua liian itsekriittisestä tekemääni musiikkiin, ja silloin aloitan kaiken ihan alusta, hän sanoo.
Kun Nurmelta kysyy, onko Kemiönsaarella helppoa olla muusikko, antaa hän suoran vastauksen. - Sanoisin, että ei ole, hän toteaa. Hänen mielestään Kemiönsaarella ei ole kovin aktiivista musiikkielämää nuorille aikuisille, ainakaan kesäkuukausien ulkopuolella. – 20-30-vuotiaille muusikoille on Kemiönsaarella aika kuollutta, hän kertoo, mutta lisää samaan hengenvetoon, että vastikään avattu Björkbodan Kulttuuritalo on hänen mielestään askel oikeaan suuntaan. Nurmi myös ehdottaa, että nuorille voisi tarjota enemmän soitonopetusta, joka lisäisi nuorten kiinnostusta ja motivaatiota musiikkiin.
Musiikin tuottaminen ja oma studio voivat johtaa myös yllättäviin suuntiin. Nurmen kohdalla se johti kokeilemaan ääninäyttelemistä. - Se on ollut yllättävän tuottoisaa, Nurmi paljastaa. Hänen äänensä voi kuulla muun muassa Omakannan ja Oikeusministeriön nettisivuilla. Nurmi onkin löytänyt oivan markkinaraon ääninäyttelijänä, sillä suomenruotsalaisia lukijoita ei ole kovin paljoa hänen arvionsa mukaan. Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä, että Nurmi on melkoinen monitoimimies mitä tulee musiikkiin ja sen tuottamiseen. Jäämme odottamaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan tämän nuoren muusikon kohdalla.
Teksti & kuva: Saara Laaninen