
Kaikki, jotka ovat käyneet autokoulun, tietävät, ettei voi jarruttaa ja kaasuttaa samanaikaisesti. Mutta kun puhutaan Kemiönsaaren tulevaisuudesta, juuri sitä meidän on tehtävä.
Viime vuonna Kemiönsaarella syntyi 33 lasta, kun taas 117 ihmistä kuoli. Poismuuttajia oli seitsemän enemmän kuin tulomuuttajia. Yhteensä väkilukumme väheni 91 henkilöllä. Leikitäänpä luvuilla: jos onnistuisimme lisäämään syntyvyyttä 50 prosentilla, syntyisi 48 lasta. Jos meillä olisi ennätysvuosi muuttoliikkeessä ja saisimme nettolisäyksenä 20 uutta asukasta, sekä vielä 20 henkilöä maahanmuuton kautta, meillä olisi silti 30–40 henkilön vajaus. Tämä on kiistaton tosiasia: väestömme vähenee, eikä tätä kehitystä voi sivuuttaa, vaan siihen on reagoitava aktiivisesti.
Suurin osa Suomesta kutistuu, ja kaikki kunnat taistelevat samasta asiasta – houkutellakseen yhä harvemmiksi käyviä lapsiperheitä muuttamaan paikkakunnalle. Kemiönsaaressa, kuten monilla muilla alueilla, väestön väheneminen muuttaa yhteiskuntaa. Kyse ei ole vain koululaisista tai kunnan palveluiden käyttäjistä, vaan koko yhteisön elinvoimaisuudesta. Vähemmän asukkaita tarkoittaa vähemmän aktiivisia yhdistyksissä ja vapaaehtoistoiminnassa, vähemmän kuluttajia ja vähemmän työpaikkoja.
Miten Kemiönsaaren tulisi toimia? Toimimalla autokoulun oppien vastaisesti – meidän on pystyttävä sekä jarruttamaan että kaasuttamaan yhtä aikaa. Meidän on jarrutettava tekemällä viisaita, faktoihin perustuvia päätöksiä ja sopeuduttava vähemmän asukkaiden todellisuuteen. Tätä kutsutaan älykkääksi sopeutumiseksi: kunnan rakenteiden ja investointien strateginen mukauttaminen todellisiin tarpeisiin. Kasvaminen on hauskaa – supistuminen on huomattavasti vaikeampaa. Mutta se on mahdollista pitkän aikavälin suunnittelulla, avoimella keskustelulla ja harkituilla päätöksillä.
Samaan aikaan meidän on painettava kaasua uskaltamalla uskoa tulevaisuuteen. Kemiönsaaressa on vahvoja kilpailuetuja: strateginen sijainti Helsingin ja Turun välissä, ainutlaatuinen saaristo, monipuolinen luonto ja kulttuuriperintö, joka leimaa ympäristöämme. Meidän on rakennettava vahvuuksiemme varaan: vapaa-ajan asuminen, matkailu ja luonnonläheisyys.
Syksyllä Kemiönsaaressa kirjattiin ennätysmäärä ostettuja yöpymisiä. Majoituksen myyntitulot nousivat 4 miljoonaan euroon, mikä oli yli 300 000 euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Tämä on selkeä merkki siitä, että olemme oikealla tiellä. Matkailun suurin potentiaali on kauden pidentämisessä, jotta nykyistä kapasiteettia voidaan hyödyntää suuremman osan vuodesta – mikä on myös kestävää. Se luo lisää työpaikkoja ja ympärivuotisia asukkaita – win-win koko kunnalle.
Vapaa-ajan asukkaamme ovat suuri voimavara. Heillä on jo suhde alueeseen ja siksi suurempi todennäköisyys muuttaa tänne kuin niillä, joita tavoitamme perinteisillä kampanjoilla. Monilla heistä on myös joustavat työmahdollisuudet, ja he voivat viettää pidennettyjä viikonloppuja ja lomia täällä. Tämä tarkoittaa enemmän ihmisiä, jotka elävät, toimivat ja viettävät aikaansa kunnassa.
Tässä kaasun ja jarrun tasapainoilussa tulevien päättäjiemme on löydettävä oikea linja seuraavina vuosina. Odotan mielenkiintoisia keskusteluja ja valintoja.
TEKSTI: Erika Strandberg, kunnanjohtaja