Grillandet hör till sommaren

20.6.2018 - Michael Nurmi

För att få grilltips till sommaren, begav sig Annonsbladet till K-Supermarket Kompass och köttmästaren Theo Ekman. Han har tidigare arbetat som kock, servitör, bartender och köksmästare. Idag sköter han om kött- och fisksidan i K-Supermarket Kompass.

- Då jag själv grillar hemma, brukar jag bygga upp en hel grillbuffet, med många valmöjligheter. Till exempel om det är sex personer som skall äta, så väljer jag sex olika biffar. Av varje biff görs sedan en portion, för på så sätt får alla smaka på allting. Då jag väljer kött brukar jag föredra omarinerat eller så gör jag marinaden själv, säger Ekman.

- Idag bereder jag traditionell grillad entrecôte i vitlökssmör, senapsmarinerad broilerfilé inlindad i bacon, svagt rökt till abborsläktet tillhörande strimmig havsabborre, lamburgare gjord av lamm från Westankärr samt lamminnerfilé, som är en riktig snabbrätt inom grillning, då det är färdigt på ett par minuter. Utöver kött grillar jag även paprika, sparris, salladslök och päron. Till min grillbuffé hör också potatis, coleslaw-sallad, tsatsiki och BBQ-majonnäs. Sedan får man ju inte glömma korv, som alltid skall vara med då man grillar!

Ekman berättar att då man grillar bör man använda sig av en tillräckligt stor och effektiv grill. Om man använder sig av gas eller kol har ingen betydelse.  Bra råvara är även viktigt. Visserligen är det en smaksak vad var och en anser att är bra.

- Gällande köttet, så kom ihåg att ta fram det i tid innan upphettning. Det skall alltså inte läggas på grillen direkt från kylskåpet, för kallt kött blir inte bra. Våga friskt prova på olika saker. Nästan allting kan grillas t.ex. ananas till efterrätten.  Förstås blir allt bättre med bacon, eller åtminstone enligt mig, skrattar Ekman.

 

Lammburgare:

Svagt grillat naanbröd eller annat segt bröd

Bbq-majonnäs med

röksmak på brödet

Rucola

Grillade maletköttbiffar av lamm

Getost

Hemlagad djävulssylt

 

Svagt rökt och grillad strimmig havsabborre:

Strimmig havsabborre

Lime

Färsk koriander

Saltpeppar

Salladslök

Olivolja

På fisken görs ytliga snitt, på så sätt fås kryddan till köttet. Låt det ligga och dra sig i två timmar. Röks i ungefär tio minuter. Grillas i ungefär tio minuter, beroende på fiskens storlek.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram