21.10.2019

Taalintehtaan ensimmäinen unikeko

  • 1_abl_5867
  • 2_abl_5881
  • abl_5889
  • 3_abl_5895
  • abl_5909

Taalintehtaan ensimmäiseksi unikeoksi valittiin Hans ”Hasse” Ginlund. Ginlund on paljasjalkainen ruukkilainen. Hän on jopa syntynyt Taalintehtaan synnytyslaitoksella. Ginlund on tuttu näky Taalintehtaalla. Hän polkee melkein päivittäin kotinsa (entinen pappila) ja Taalintehtaan Ruukinmuseon välillä. Ginlund toimii museon amanuenssina. Hän on myös aktiivinen Bruksteaternin parissa.

UNIKEON kulkue lähti masuunista ennen seitsemää. Unikeko oli piilotettuna lakanoihin ja hänellä oli naamio kasvoillaan ettei paljastuisi, kuka hän on. Työkalukärryillä hänet kuljetettiin tehtaalta kornettimusiikin ja melusoittimien tahtiin. Kulkueessa oli paljon yöpukuun ja yömyssyihin sonnustautuneita. Satamassa odotti suuri joukko ihmisiä. He halusivat nähdä miten Taalintehtaan ensimmäinen unikeko joutuisi veteen. Kylätoimikunnan puheenjohtaja Leif Lindgren puhui ja kello seitsemältä unikeko kipattiin pää edellä veteen vanhan tehtaanpillin soidessa. Hän poisti naamionsa. Yli sataan nouseva yleisö näki, kuka hän on. Meripelastajat olivat paikalla nostamassa iloista unikekoa veneeseen.

Ginlund kertoo, että häneltä runsas viikko sitten tiedusteltiin, haluaako hän vuoden unikeoksi. Hän myöntyi heti ja kertoo olevansa kunnioitettu valinnasta. Kokemus oli hauska.

– Osallistuisin mielelläni uudestaan, mutta ensi vuonna on tietysti jonkun toisen vuoro! hän nauraa.

 

Teksti & kuva: Maria Manelius/IS

Share this in: