Elävien kirjojen teemaviikko

adele_ahlfors_josefine_barling_art

Adele Ahlfors ja Josefin Bärling pitivät Satu Söderströmin luennosta. Elävien kirjojen osastolla he pitivät Anders Nymanin kertomuksesta elämästään diabeteksen kanssa.

Dalsbruks skolassa järjestettiin viime viikolla temaviikko otsikolla ”Jag är unik” (olen ainutlaatuinen). Ystäväoppilas Emma Heikkilä oli keksinyt idean ystäväoppilaiden keskustellessa tulevista ohjelmista. Hän halusi näyttää, että kaikki ihmiset ovat erilaisia ja että aikuisenakin saa poiketa toisista. Elämänkokemukset tekevät ihmisestä ainutlaatuisen. Oppilaisohjaaja Åsa Karlsson ja sosionomiopiskelija Emmi Väärä innostuivat heti ideasta ja alkoivat suunnitella teemaviikkoa.

KAIKILLE opilaille jaettiin paperinen tähti johon he kirjasivat kolme ominaisuutta, jotka tekevät heistä ainutlaatuisia. Tähdet kiinnitettiin koulun seinään. Keskiviikkona ja torstaina järjestettiin luentoja. Regnbågsallians Svenskfinland, joka on seksuaalivähemmistöjen yhdistys, kertoi toiminnastaan. Pienryhmissä keskusteltiin mm kiusaamisesta ja transfobiasta. Seksuaaliterapeutti Satu Söderström puhui yksilön vapaudesta ja oman kehon omistamisesta ja oikeudesta kieltäytyä. Näkövammaisten liittokin vieraili koulussa.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

16.3_kompass_254x140_HighRes

Viikon suurin panostus oli perjantain elävät kirjat. Paikalle oli kutsuttu 24 henkilöä, joilla on yhteyksiä Kemiönsaareen, kertomaan omasta elämästään. Oppilaat oli jaettu pienryhmiin ja nuorimmat ehtivät käydä neljällä asemalla, vanhemmat kuudella. Susan Holmberg tekee vapaaehtoistyötä Punaisen Ristin parissa. Hän kertoi paikallisosaston toiminnasta ja etenkin pakolaisten vastaanotosta Taalintehtaalla. Kuntahan on aiemmin ottanut vastaan syyrialaisia kiintiöpakolaisia ja oppilaat pääsivät tutustumaan prosessiin, jolla pakolaiset integroitiin Taalintehtaalle.

emmi_vaara_emma_heikkila_asa_karlsson_art

Emmi Väärä, Emma Heikkilä och Åsa Karlsson vastasivat järjestelyistä.

SPR:n paikallisosastot ovat viime vuonna sisustaneet 17 asuntoa ukrainalaisille turvapaikanhakijoille. Kakkosluokan oppilasryhmä keskusteli sitä, että jotkut heistä vartuttuaan voisivat tehdä vapaaehtoistyötä SPR:lle. He uneksivat myös palomiehen, poliisin tai talonrakentajan urista.

Jongleeraaja Niklas Vikman kertoo, että jongleeraus kiinnosti lapsia. Itse hän mielellään näkisi sen koulujen oppiaineena. Tutkimuksen mukaan jongleeraus edistää oppimista. Oppilaatkin pääsivät kokeilemaan sitä ja Vikman esitti temppuja.

Nora Wilson kertoi siitä, miltä tuntuu asua suuren osan vuotta Bengtskärillä. Hänelle se tuntuu ihan luonnolliselta koska hän on varttunut siellä perheensä kanssa. Bengtskär on hänen kotinsa. Hän pitää merellisestä ympäristöstä ja odottaa haahkojen palaavan saarelle keväällä. Viime vuonna saarella oli peräti 530 haahkanpesää. Suunnittelua vaaditaan luodolla asumiseen. On esimerkiksi varattava ruokaa vähintään viikon ajaksi. Sää voi estää matkoja saarelle ja sieltä pois. Wilsonin mukaan elämä Bengtskärissä on nykyään helpompaa kuin ennen. Saarellahan on sekä sähköä että internet.

TEEMAVIIKON päätöksenä oppilaat kirjoittavat ajatuksistaan ja kokemuksistaan. Vanhimmat päättivät perjantain esittämällä ajatuksia herättäviä kysymyksiä. Karlsson on hyvin iloinen siitä, että melkein kaikki paikalle pyydetyt ihmiset suostuivat ja saapuivat kertomaan elämästään. Sekä oppilaat että opettajat tuntuvat olevan tyytyväisiä ensimmäiseen teemaviikkoon. Siitä saattaa tulla toistuva.

niklas_vikman_nora_wilson_art

Niklas Vikman ja Nora Wilson kertoivat oman tarinansa perjantain teemapäivillä.

Elävät kirjat:

Jonas ”Bäschi” Lindberg – mobbning / kiusausta

Susan Holmberg – Röda Korset / SPR

Evgeny Bondarenko – Ukrainsk flykting /

Ukrainalainen pakolainen

Robin Eriksson – Rullstolsbunden / Pyörätuolissa

Erica Harberg – Kårkulla

Ville Laitinen – Natur & miljö,

Norpas-festival / -festivaali

Benjamin Strömsund – Musiker / Muusikko,

Atomic Annie

Simon Strömsund – Brännskär, företagande i

skärgården / saaristoyrittäminen

Inge-Maj Koskelin – Keramiker / Keraamikko

Niklas Vikman – Jonglör / Jongleeraaja

Andreas Nyman – Diabetiker / Diabeetikko

Ulla Väärä – Flytta och byta vardagsspråk /

Muuttaminen ja kotikielen vaihtaminen

Olavi Hjellman – OS-idrottare / Olympiaurheilija

Lefa Lindgren – Närståendevårdare / Lähihoitaja

Ronny Holmström – Trädfällningsexpert,

företagare / Puunkaadon ekspertti, yrittäjä

Jenni Lindström – Kvinnlig sotare / Naisnuohooja

Sanna Parikka – Att flytta utomlands / Ulkomaille muuttaminen

Oskar Ekholm – Ung jordbrukare / Nuori maanviljelijä

Nora Wilson – Bo på Bengtskär /

Asuminen Bengtskärillä

Niina Mura – Kyrkoherde / Kirkkoherra

Andréa Granroth & Ida Fredriksson –

Brusaby, assistenthundar / avustajakoirat

Oscar Byman – Politiker, riksdagsvalskandidat /

Poliitikko, eduskuntavaalien ehdokas

Amanda Enberg – Farmors Café Högsåra,

företagare / yrittäjä

Manda Lindroos – Sjöbevakare / Merivartiostolainen

 

Text & foto: Maria Manelius, Käännös: Ingrid Sandman

abl_prenumerera_6x185web

 

Tilaa helposti s-postitse info@annonsbladet.fi