Bolax: Salakuljetusta ja puolustusvoimain linnake 9/139

Bolax_art

Bolax.

Bolax on Hiittisten itäisin saari. Kylään kuuluu suuri merialue, joka ulottuu Hangon rajalle saakka. Vänoxaan alueeseen kuuluva Bötesön on myös osa Bolaxia. 

Kieltolain aikana Bolax oli paikallisten salakuljettajien kokoontumispaikka. Täällä kokoonnuttiin ennen kuin jatkettiin matkaa lastin hakemiseen sekä jälkeenpäin jakamaan sitä. Kun Hanko jouduttiin vuokraamaan venäläisille talvisodan jälkeen, saari oli linnoitettava. Siviiliväestö evakuoitiin ja puolustuslinnake perustettiin kanuunoineen, joilla jatkosodan aikana tulitettiin Hangon saaristoa. Bolax oli linnoitettuna vuoteen 2001. Silloin kanuunat tehtiin käyttökelvottomiksi ja luovutettiin Bolaxgilletille.

Kanon på Bolax_art

Bolaxissa sijaitseva kanuuna.

Laivanrakennus on ollut tärkeää. Tunnettu esimerkki on Eugenia -jahti. Sen rakensi Gustaf Andersson. Jahtia kuljetti suuremman osan elinaikaansa hänen poikansa ”Storö”-Oskar Gustafsson. Eugenia oli viimeisiä purjealuksia Suomessa. Storö-Oskar kerrotaan sanoneen, että jonkunhan piti osata purjehtiakin, kun hänelle ehdotettiin apumoottorin asentamista Eugeniaan. Alkuperäinen Eugenia upposi 1951 Remörenin laiturilla, kun vanha ja sairas kippari ei jaksanut pumpata vettä monta kertaa päivässä jahdistaan.

Lukija ehkä havahtuu kysymään, eikö Eugeniassa ollut moottoria ja että jahtihan purjehtii edelleen. Olet oikeassa. Eugeniasta on Sagalundin museon aloitteesta rakennettu replika, kun museo täytti 100 vuotta vuosisadan vaihteessa.

Väntstugan vid förbindelsebåtsbryggan_art

Odotustilat yhteysaluksen laiturissa.

Remörarna_art

Remörarna.

Poiketen monista muista saaristosaarista Bolaxilla ei ollut kirkkovenettä. Asukkaat matkasivat Hiittisten kirkkoon sunnuntaisin muihin tarkoituksiin rakennetuissa veneissä. Mutta bolaxilaiset eivät olleet kovin ahkeria kirkossa kävijöitä. Esimerkiksi jouluna meri oli usein jäässä ja he joutuivat jäämään kotiin.

Bolaxin asukkaita on kutsuttu ”Bolaxin lohiksi”. Bolax lax -niminen yritys viljeli lohta siellä vuodesta 1985, mutta on lopettanut kalanviljelyksen. Kirjailija Carina Wolff-Brandt on viettänyt kesänsä saarella lapsesta saakka.

Bolaxin vaakuna: Aaltokorokatkoisen kilven punaisessa yläkentässä kultainen aaltokorolla purjehtiva jahti, sinisessä alakentässä kultainen lohi. Jahti viittaa alusten rakentamiseen ja etenkin Eugeniaan ja lohi saaristoon, kalastukseen, Bolaxinlohiin ja Bolax lax:iin.

 

Alexander Ginlund vierailee aakkosjärjestyksessä Kemiönsaaren kylissä, kuvaa niitä ja luo kylille omat vaakunansa tarkoituksena juhlistaa kunnan 700 ja Ilmoituslehden 100 vuotta; juhlat vietetään vuonna 2025. Ota yhteyttä Alexanderiin ja kerro omasta kylästäsi.

 

Teksti & kuva: Alexander Ginlund / alexander.ginlund@gmail.com

bolax vapen

position Bolax

LÄHTEET

Kirjallisuus:

Cygnel, Sam (2019). Vårt Hitis. Kimitoön: Hitis kyrkoby byaförening.

Lindroos, Ernst (1990). Kyrkbåtar. I: Fångster i tidens ström II. Kimito: Hembygdsforskare i Kimitobygden. S. 182–187.

Lindroos, Ernst m.fl. (1992). Bolax, en by i Hitis skärgård, dess öden och folkliv. Dragsfjärd: Bolaxgillet.

Institutet för de inhemska språken (2022). Lax 1. I: Ordbok över Finlands svenska folkmål. Helsingfors: Institutet för de inhemska språken. Webbpublikationer 33. https://kaino.kotus.fi/fo/?p=article&fo_id=FO_7f9061ff8d4afbfd9fdf807b39468267&word=lax Hämtad 6.8.2022.

Silvast, Pekka (2002). Kanonerna på Bolax. Dragsfjärd: Bolaxgillet.

Smeds, Mia, Pennanen, Mari & Engblom, Mats (2011). Eugenia: ”någon ska kunna segla också!” Kimito: Pro Kimitoö-skutan r.f.

 

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram