munkit_ilmapalloilla

Munkkeja myydään Take Awynä Kerhotalon sisäänkäynnin vieressä klo 12 -14 välisenä aikana.

Taalintehtaan Kerhotalolla järjestetty vappupäivän tapahtuma on valitettavasti tänäkin vuonna peruttu. Taalintehtaan meripartio, joka toimii järjestäjänä, on saanut niin paljon kyselyitä ihmisiltä ”Kerhotalon munkeista” joista ihmiset eivät halua luopua, että mahdollisuus ostaa niitä Take Awaynä onnistuu tänäkin vuonna. Gun Hagelberg ja Camilla Nurmi paistavat, kuten yleensä munkit vappupäivänä ja niitä myydään Take Awynä Kerhotalon sisäänkäynnin vieressä klo 12 -14 välisenä aikana.

Edellinen lippukunnanjohtaja Lefa Lindgren lahjoittaa ainekset tukeakseen Taalintehtaan meripartiota, ja hän ottaa myös vastaan munkkitilaukset. Dalsbruks Sjöscouterin Facebooksivulla lisää tietoa. Munkkien tilaus kuuluu tehdä etukäteen, joten muista tehdä se viimeistään perjantaina 30.4. Rahat menevät lippukunnan toimintaan, erityisesti leiri- ja purjehdustoimintaan. Lippukunta lahjoittaa myös munkkeja joka vuosi Dahliakodin asukkaille ja henkilökunnalle.

Teksti: Maria Manelius

kompass_254x140_abl_202117

asennus_artikel_ps

Turuntielle, Amospuiston koulun kohdalle asennettiin taulut viimeviikolla. 

Nopeusnäyttötaulut on asennettu Kemiönsaaren koulujen läheisyyteen. Turuntielle, Amospuiston koulun kohdalle asennettiin taulut viimeviikolla. Nopeusnäyttötaulut mittaavat ajoneuvojen nopeuden ja näyttävät sen taululla. Ylinopeus näkyy taululla punaisena ja sallittu tai alhaisempi nopeus vihreänä. ELY -keskuksen mukaan taulut laskevat tutkitusti ajonopeutta. Idea tauluihin tuli Sauvosta.
– Sauvoon tullessa on nopeusnäyttötaulu, ja aloin siitä miettimään, että nämä olisivat fiksuja myös Kemiönsaarella, Ilmoituslehden päätoimittaja Michael Nurmi kertoo.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202117

 

Nurmen ajatusta tauluista kehiteltiin toimituksessa ja lopulta suunnitelma esiteltiin Amospuiston koululle. Rehtori Andreas Hollsten piti ideaa hyvänä, samoin ELY -keskus. Turuntie on vilkkaimmin liikennöityjä teitä Kemiönsaarella ja tavoitteeksi otettiin, että ainakin Amoskoulun kohdalle saadaan nopeusnäyttötaulut hillitsemään ajonopeuksia. Jussi ja Jonas Lindberg ottivat projektin omakseen ja viime vuoden joululaulujen tuotto käytettiin nopeusnäyttötaulujen hankintaan.

– Tästä tuli koko saaren yhteinen asia, lopulta keräyksen tuotoilla saatiin yhden taulun sijaan viisi taulua, Jussi Lindberg kiittelee.
Kuntalaisissa en voimaa ja yhdessä tekemällä saadaan paljon aikaan, Kemiönsaaren kunnan Kiinteistö- ja infrapäällikkö Jonas Pomren ei muista vastaavaa keräystä.

– Todella hieno juttu, että tällainen saatiin toteutettua.
Kemiönsaaren kunta asensi taulut ja hoitaa niiden ylläpidon jatkossa. Taulut toimivat aurinkoenergialla. Ajokäyttäytyminen muuttuu selvästi, kun taulu varoittaa ylinopeudesta.

– Onhan se halvempi näin, kun ajaa ylinopeutta kamera-autoon, Thomas Westerlund naurahtaa Kemiön poliisilaitokselta.
Poliisin mukaan ajonopeuksia valvova kamera auto on usein sijoitettuna Amoskoulun lähelle. Nopeusnäyttötaulut on asennettu Amospuiston koulun lisäksi Taalintehtaan koulun kohdalle, Vestanfjärdin koulun kohdalle, sekä Hultan päiväkodin eteen.

Teksti: Jerker Jokiniemi, Käännös. :IS   

 

nopeustaulu_artikel_ps

ampiainen_artikkeli

Bzzzzz! Me Kemiönsaaren pörriäiset haastamme teidät ihmislapset rakentamaan koulujenne ja päiväkotienne läheisyyteen meille luksushotelleja.

Sagalundin ja Kemiönsaaren kunnan yhteinen Taidekioski haastaa kaikki Kemiönsaaren koulut ja päiväkodit mukaan hyönteishotellikisaan.

Sagalundin lastenkulttuurikeskuksen ja Kemiönsaaren kunnan yhteistyöprojekti Taidekioski vierailee vuoropäivinä kunnan eri kouluissa ja päiväkodeissa. Taidekioski on uudenlainen keino tuoda luova harrastus mahdollisimman saavutettavasti lasten luo keskellä koulupäivää. Projektin tukijana toimii opetus- ja kulttuuriministeriö.

Taidekioskin taideohjaaja nukketeatteritaiteilija ja säveltäjä Roosa Halme kertoo että lukuvuoden viimeinen Taidekioski-työpaja vie Kemiönsaaren lapset pörriäisten maailmaan. Viime vuosina on uutisoitu tiuhaan hyönteisten määrän romahtamisesta. Me ihmiset olemme hävittäneet valtavan määrän niiden elinympäristöstä. Hyönteiskatoon ovat johtaneet myös hyönteismyrkkyjen käyttö, vieraslajit ja ilmastonmuutos. Hyönteiset ovat elintärkeitä kasveille, linnuille, meille ihmisille ja koko ekosysteemille. Saamme kiittää niitä esimerkiksi, omenista, kukkasista ja viljelykasviemme pölyttämisestä. Pörriäiset ja muut pölyttäjät tarvitsevat nyt runsaasti lisää paikkoja yöpyä, pesiä ja talvehtia. Siksi valitsin pörriäiset Taidekioskin kevään työpajan teemaksi.

Taidetyöpajan lisäksi haastetaan Taidekioskiin osallistuneet koulut ja päiväkodit kisaan rakentamaan hienoja hyönteishotelleja. Hyönteishotellit voi sijoittaa esimerkiksi koulukasvimaiden viereen pölyttäjiä houkuttelemaan tai minne vain sopivaan lämpimään tuulensuojaisaan paikkaan koulun tai päiväkodin lähistöllä. Kisa toteutetaan yhteistyössä Annonsbladetin kanssa ja lehden lukijat saavat äänestää voittajan. Eniten ääniä saanut koulu tai päiväkoti saa palkinnoksi mahtavan pörriäisyllätyspaketin. Todellinen suosikkihotelli on kuitenkin tietysti se, joka saa eniten asukkaita kesän aikana! Joten tarkkailkaa rakennelmianne syksyn tullen ja tutustukaa erilaisiin pörriäisiin.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202115

OHJE:

Rakentakaa koko koulun, päiväkodin tai oman luokan voimin yhdessä suurikokoinen erittäin hieno hyönteishotelli koulun tai päiväkodin läheisyyteen. Hyönteishotelli on rakennelma, jossa on paljon pieniä koloja, joissa hyönteiset voivat pesiä. Osallistukaa kisaan lähettämällä kuva rakennelmasta perjantaihin 7.5 mennessä osoitteeseen kristiina.tiainen@sagalund.fi.

Kuvat hyönteishotelleista julkaistaan Annonsbladetissa keskiviikkona 12.5. Yleisö voi äänestää suosikkiaan torstaihin 20.5 asti. Voittaja julkistetaan Lastenkulttuurin juhlaviikolla perjantaina 21.5.

"Bzzzzz! Me Kemiönsaaren pörriäiset haastamme teidät ihmislapset rakentamaan koulujenne ja päiväkotienne läheisyyteen meille luksushotelleja, joissa voimme yöpyä ja pesiä koko sukumme voimin! Vastapalvelukseksi lupaamme pörrätä kukasta kukkaan ja pölyttää viljelyksiänne ahkerasti! Pyydämme huomioimaan, että me kotimaan mehiläiset ja kimalaiset olemme tottuneet pesimään esimerkiksi puiden tai ruokojen koloissa sekä kasvillisuudessa paljaassa maassa (emme niinkään käpyjen, tikkujen tai ruohonkorsien keskellä niin kuin ulkomaiset lajitoverimme). Toivomme hotelleihin villiä arkkitehtuuria ja runsaasti huoneita!

p.s. Sanokaa äideille ja isille että muistavat jättää ainakin osan nurmikkoa leikkaamatta tänä kesänä, jotta meille jää polkuja pörrättäväksi! Kiitos! Bzzzzzzzzz!"

Text: ABL/Kristiina Tiainen

 

holelli_artikkeli

1_pertti_metso_anders_ginlund

Pertti Metso ja Anders Ginlund odottavat Martti -lokkia keväisin.

Kalalokki Martti palasi viime viikon keskiviikkona Anders Ginlund ja Pertti Metso -veljesten luo Västanfjärdin Tappo -kylään. Lokki tuli n. kuukautta tavallista varhemmin. Jälleennäkeminen oli niin mukava kuin odotettukin; Martti on palannut heidän pihapiiriin jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Epäselväksi jäi, oliko tämä kerta kahdeskymmenestoinen vaiko kahdeskymmeneskolmas.

Pertti kiirehti pihalle ja tarjosi Martille pari nakkia; niistä kun lokin tiedetään kovasti pitävän. Martti nappasi nakit ja lensi pois palatakseen tunnin päästä kerjäämään lisää makkaraa. Nyt hän sai kokonaisen grillimakkaran jonka nieli kokonaisena. Kuten ennenkin Martti suhtautui hieman varovasti isäntäväkeen ja pysytteli poissa kaksi päivää ennen kuin palasi pihalle. Sen jälkeen lokki on kerjäämässä makkaraa päivittäin.

- Ellemme heti huomaa Marttia, hän tapaa nakutella keittiönikkunalle, Metso nauraa.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202114

TILALLA on muitakin lintuja: n. 200 kanaa ja muutamia kukkoja. Martti on kuitenkin ymmärtänyt, ettei kanojen ruokaa kannata varastaa. On tyydyttävä makkaraan. Välillä Martin seurassa on muitakin lokkeja, mutta Martti suuttuu, jos joku toinen yrittää varastaa hänen makkaransa.

Joka vuosi Ginlund ja Metso ounastelevat palaako Martti. Lokki ei ole kertaakaan pettänyt. Kalalokki voi elää n. 30-vuotiaaksi. Miehet toivovat tietenkin, että Martti tulisi seuraavinakin vuosina. Tavallisesti Martti jää Tappoon elokuun keskivaiheille. Viimeisinä päivinä ennen lähtöä hän ei halua makkaraa. Siitä veljekset tietävät, että on aika heittää hyvästit lokki -ystävälle. Nyt syksyyn on vielä pitkä aika ja ennen sitä Martti ehtii nauttia paljon makkaraa.

Ginlund toteaa, että Martin saapuminen tietää kevään tuloa.

Text och foto: Maria Manelius / IS

 

2_masenmartti_artikel

Tänä vuonna Martti saapui aikaisin. Maaliskuun 31. pnä hän istui kalliolla odottaen makkaraa. (Kuva: Anders Ginlund).

tanja_holmstrom._artikel

Coaching on intohimo Tanja Holmströmille.

Tanja Holmström katsoi joitakin vuosia sitten, että hänen elämänsä oli juuttunut paikalleen. Hän oli uupunut ja melkein kaikki tuntui raskaalta. Hän on koulutukseltaan kokki ja oli työskennellyt keittiöissä yli 20 vuotta. Hänestä tuntui, että pelkkä ruoanlaitto ei ollut tarpeeksi antoisaa. Hän huomasi NPL-koulutuksen: NPL tarkoittaa neurolingvististä ohjelmointia eli arjen psykologiaa. Hän päätti ilmoittautua. Koulutus avasi hänen silmänsä mielen terveydelle ja siihen, miten itse voi vaikuttaa hyvinvointiinsa. Koulutuksen myötä hän on muuttanut elintapansa. Aiemmin hän kärsi huonosta, miltei olemattomasta itsetunnosta, hänen oli vaikea tehdä päätöksiä eikä osannut erottaa empatiaa sympatiasta. Tänään hän tietää mitä elämältään haluaa, hänen itsetuntonsa on vahva ja hän on täysin tietoinen arvoistaan ja tarpeistaan. Tämä helpottaa päätöstentekoa ja omien rajojen tuntemista.

- Prosessi on muuttanut minua. Nyt näen hyvää siinä, mikä ennen tuntui rumalta. Henkilökohtainen kehitys ei ole pelkkää kurssin suorittamista vaan se tuo mukanaan uuden elintavan, hän sanoo.

KOULUTUKSEN ensimmäinen jakso keskittyy henkilökohtaiseen kehitykseen. Syvennytään itseensä ja oppitaan tuntemaan itsensä syvällisemmin. Tutustuu työkaluihin, joilla pystyy murtamaan huonoja käyttäytymismalleja ja luomaan uusia tapoja, joilla saa lisäenergiaa ja elämäniloa.

Peruskoulutuksen suoritettuaan Holmström jatkoi koulutuksen toiseen osaan. Se keksittyy toisten opettamiseen ja auttamiseen.  Kun hän koulutuksen puitteissa sai harjoitella omien asiakkaiden parissa, hän havaitsi pian, että tämä on hänen alansa. Koulutuksen jälkeen hän on aloittanut asiakkaiden ohjaamisen päivätyönsä ohella. Hänellä on ollut erilaisia asiakkaita, mm pienten lasten äitejä, jotka ovat olleet samassa tilanteessa kuin hän itse oli muutamia vuosia sitten. Ruuhkavuosina on helppo unohtaa huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Silloin voi tarvita apua löytääkseen jäleen oma sisäisen energian. Toiset taas tarvitsevat apua elämäntilanteensa muuttamiseen, työpaikan vaihtamiseen tai uskaltaakseen perustaa oman yrityksen.

(Artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202112

MIELEN harjoittaminen on tätä aikaa. Yhteiskunta pyörii aina kiireisemmin ja ihmiset kokevat yhä enemmän stressiä. Samalla yhä useammat ovat tulleet tietoisiksi siitä, miten tärkeää on huolehtia hyvinvoinnistaan. Holmström korostaa, että ihmisen ei tarvitse voida huonosti ottaakseen yhteyttä coach -ohjaajaan. Tämä on tehokas tapa päästä päämääräänsä tai toteuttaa unelmansa. Oppii tuntemaan itsensä ja itsearvostus kasvaa. Pysähtyen pohtimaan, mikä on omassa elämässä tärkeää. Kaikki ihmiset ovat ainutlaatuisia ja heillä on erilaiset tarpeet.

Coach -ohjauksen alussa lähdetään nykytilanteesta ja tähdätään toivottuun tilanteeseen. Tämän suhteen se poikkeaa terapiasta, jossa enemmänkin keskitytään menneeseen. Työstetään myös lapsuudesta saakka omaksuttuja toimitamalleja, jotka vaikuttavat nykypäivän elämään.  Muutoksen ei välttämättä tarvitse olla perusteellista vaan voi tapahtua pienin askelin kohti kevyempää ja iloisempaa elämää. Opitaan tunnistamaan tunteet ja vaikuttamaan tunteisiin ja tekoihin. Oppii ymmärtämään toimintatapansa ja miten eri tilanteissa reagoi. Coach -ohjaaja auttaa katsomaan asioita uudelta kannalta ja hän asettaa oikeita kysymyksiä. On uskallettava mennä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle, kokeilla uusia asioita ja oppia nauttimaan hetkestä.

HOLMSTRÖM jatko-opiskelee Mental Coachsi ja Ravinto/Elintapa -neuvojaksi. Hän ei suosittele erikoisruokavalioita vaan puhtaita ja luonnollisia elintarvikkeita. Terveellisen ruoan kuuluu olla hyvää, sen nauttiminen hauskaa ja helppoa. Pääasia on, että ihminen itse huomioi ravintonsa ja milloin olisi syötävä. Olemme kaikki erilaisia ja siksi tarvitsemme henkilökohtaisen ruokavalion voidaksemme hyvin. Jotkut esimerkiksi tarvisevat toisia enemmän proteiineja, toiset taas enemmän hiilihydraatteja.

Holmström muutti ruokavalionsa aika perusteellisesti sen takia, että hänellä on herkkä vatsa. Nykyään hän syö hyvin monipuolisesti mutta kohtuumääriä. Etuna on hänen kokin koulutuksensa ja monien vuosien kokemus. Hän on vuosien varrella kerännyt paljon reseptejä ja niitä hän jakaa asiakkailleen. 

Hänen mukaansa ruoka-annoksen mieluiten pitäisi koostua kaikista sateenkaaren väreistä. Ruokaneuvonnassaan hän huomioi yksilön ja antaa muitakin hyvinvointiin vaikuttavia neuvoja, kuten unesta, liikunnasta ja palautumisesta.

Text och foto: Maria Manelius / IS

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram