axel-artikel2-IMG_3560

Viimeksi 2019 juhlittiin Axel Iltaa Villa Landessa.

Vuoden Nuorisourheilija, tyttö: Veronica Laurén, KSF jalkapallo

Perustelut: Veronica on ollut mukana sekä KSF:n naisten joukkueessa että tyttöjen 05-joukkueessa. Hän on osallistunut myös Helmaritoimintaan (piiritoiminta).

Vuoden Nuorisourheilija, poika: Andreas Sundman, Peimari United, jalkapallo

Perustelut: Andreas teki suuren läpimurtonsa vuonna 2020, jolloin hän pelasi yhteensä kymmenen ottelua Kolmosessa Peimari Unitedin miesten joukkueessa. PU pelasi menestyksekkäästi ja voitti Kolmosen Lounais-Suomen lohkon.

Vuoden Joukkue: KSF-H80, suunnistus (Nils Jansson, Bengt Holmström, Per-Åke Mattsson)

Perustelut: Joukkue voitti kultaa SM-viestin H80-sarjassa.

Vuoden Valmentaja: Klaus Engblom, KSF jalkapallo 

Perustelut: Voitti sarjan KSF tyttöjen 05-joukkueen kanssa (Kakkosen läntinen alue)

Vuoden Liikuttaja: Kristian Simola, KSF jalkapallo

Perustelut: Vetänyt nappulaliigaa ja P-12-poikia syöpään sairastumisesta ja rankoista hoidoista huolimatta. On aina hyväntuulinen ja tekee määrätietoisesti töitä pelaajien kehittämiseksi. Hänellä on aito kiinnostus urheilua, ja erityisesti jalkapalloa, kohtaan ja sitä kautta hän kannustaa myös lapsia harjoittelemaan ja huolehtimaan terveydestään.

(Artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202113

Vuoden seuraihminen, liikunta: Paavo Ratia, Kemiön Kiilat ja Leif Byman, FC Boda

Perustelut:

Paavo Ratia, KemKi

Paavo on seuran pitkäaikainen jäsen, vuodesta 1978, 23 vuotta johtokunnassa, 12 vuotta varapuheenjohtajana, 22 vuotta hiihtojaoston puh.joht. sekä suunnistus- että hiihtojaostossa, 4 v. tilintarkastaja. On ollut aktiivisesti mukana seuran talkootoiminnassa ja varojen hankinnassa ja on edelleenkin mukana toiminnassa. Tehnyt suunnistusratoja ja hiihtolatuja harjoituksiin ja kilpailuihin yli 30 vuoden ajan. Hän on myös ollut usean vuoden järjestyksen valvojana. Paavo on edustanut Kemiön Kiiloja hiihto- ja suunnistuskilpailuissa noin 40 vuotta. Hänelle on myönnetty Kemiön Kiilojen Kultainen ansiomerkki, Lounais-Suomen Liikunta- ja Urheilun Kultainen ansiomerkki, ja Suunnistusliiton Pronssinen ansiomerkki.

Leif Byman, FC Boda

Leifillä on ollut tärkeä rooli FC Bodassa seuran alkuajoista lähtien. Hän vaikutti merkittävästi siihen, että Björkbodan Lukkotehtaasta / Abloysta tuli seuran pääsponsori heti alusta lähtien, mitä se on yhä edelleen. Myös seuran nimi viittaa Björkbodan lukkotehtaaseen, ja lisäksi Björkbodan urheilukentästä (nykyisestä Bodavallenista) tuli seuran kotikenttä. Leifillä oli siinä ratkaiseva merkitys. Bodavallenia on sittemmin kehitetty yhteistyössä kunnan kanssa, ja Leif on koko ajan toiminut seuran avainhenkilönä asiassa. Lisäksi hän on toiminut aktiivisesti seuran hallituksessa alusta eli vuodesta 1992 lähtien, joista yhdeksän vuotta puheenjohtajana. Hän on myös hoitanut aktiivisesti varainhankintaa yksityiseltä sektorilta.

 

Vuoden seuraihminen, muut yhdistykset: Anders Lindholm, Kimito Ungdomsförening rf

Perustelut: Vuoden 2020 aikana Anders on lobannut ja onnistunut värväämään uusia hallituksen jäseniä Kimito Ungdomsföreningiin. Tavoitteena on ollut saada mukaan seura-aktiiveja, joilla on eri kiinnostuksenkohteita ja osaamista. Aloittaessaan puheenjohtajana vuonna 2021 jo toista kertaa usean vuoden tauon jälkeen, hänen tavoitteenaan on kehittää hallituksen kanssa uusia toimintamuotoja erityisesti lapsille ja nuorille. Anders on myös nuorisoseuran oma kotitonttu, joka vahtimestarin hommien lisäksi osallistuu aina kaikkiin talkoohommiin ja on korvaamaton apu seuralle.

 

Menestyneitä urheilijoita:

Anneli Viljanen

Kimitoöns ryttare ridning-ratsastus

Jennie Karlsson

Kimitoöns ryttare ridning-ratsastus

Mikaela Hollsten

KSF snowboarding-lumilautailu

Mårten Lindroos

KSF orientering-suunnistus

Nils Jansson

KSF orientering-suunnistus

Stefan Villanen

KSF orientering-suunnistus

Ursula Roslöf

KSF orientering-suunnistus

Ralf Ölander

KSF orientering-suunnistus

Bengt Holmström

KSF orientering-suunnistus

KSF 05 flickor

KSF fotboll-jalkapallo

KSF H180 

KSF orientering-suunnistus

 

Kunniamaininta:

Noah Pomrén

KSF friidrott-yleisurheilu

Vanessa Ahlgren

KSF friidrott-yleisurheilu

Felicia Engblom

KSF friidrott-yleisurheilu

Jasmine Pomrén

KSF friidrott-yleisurheilu

Alexander Simola

KSF friidrott-yleisurheilu

Jonathan Simola

KSF friidrott-yleisurheilu

Felicia Ahlgren

KSF friidrott-yleisurheilu

Filip Engblom

KSF friidrott-yleisurheilu

KSF 08-09 flickor

KSF fotboll-jalkapallo

 

robinsmarin_artikel

Robin´s Marinin uusi halli. Meren puolelta näkyvät vanhat pyöreät öljysäilijöperustat.

Taalintehtaan Oljeholmenille rakennetaan suuri halli. Yrittäjä Robin Huldén on ostanut alueen kunnalta ja laajentaa toimintaansa. Alue käsittää ennen Tyskaholmenista erillään ollutta Oljeholmenia. Siihen kuuluu myös pieni saari Lusholmenin lahdessa. Lahden vesialueen Huldén vuokraa. Pienen saaren rantaan on kunnostettu vesillelaskuramppi. Lahteen hän asentaa laitureita; sinne tulee venepaikkoja vuokrattavaksi. Koko alue on n. hehtaarin kokoinen.

ROBIN´S MARINILLA on ennestään kolme hallia Pohjois-Lemobrossa Puolukantiellä. Sielläkin toiminta jatkuu. Yksi halleista on veneiden pesua varten, kahdessa toisessa pieniä veneitä huolletaan ja pidetään talvisäilössä. Parhaillaan halleissa on n. 40 venettä.

Kun uusi 400 neliön kokoinen halli Oljeholmenilla valmistuu, sinne voi veneiden koosta riippuen ottaa 10-15 lisävenettä talvisäilöön. Sinne mahtuu aina 11 metrin pituisia veneitä. Oviaukot ovat 5 metriä korkeita. Uuteen

halliintulee myös huoltotilat.

Huldénin mukaan asiakkaat useimmiten haluavat koko paketin, talvisäilytyksen ja huollon. Asiakkaina ovat enimmäkseen vapaa-ajan asukkaat, mutta paikallisiakin asiakkaita on. Huldén vaihtaa laitteistoja, suorittaa asennuksia, veneiden pohjamaalausta, pesua ja vahausta. Joihinkin töihin hän käyttää alihankkijoita. Paikallisten yrittäjien välinen yhteistyö on hyvää ja asiat järjestyvät.

(Artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202112

TEHTAAN öljysäilijöiden pyöreät perustat saavat jäädä hallin viereisen kentän alustaksi. Huldénin mukaan ne kuuluvat alueen historiaan ja kuuluu säilyttää.

Yrityksen uutta toimintaa on venepaikkojen vuokraus. Ensimmäistä laituria ollaan jo rakentamassa. Pienen saaren ja Oljeholmenin välille tulee siltakäytävä. Kun jäät sulavat paikalle asennetaan uusi kelluva laituri. Kun kaikki laiturit valmistuvat, Oljehomenille tulee 20 venepaikkaa. Vuokrapaikkojen asiakkaille on tarjolla sähkö ja talousvesi. Alueelle tulee kameravalvonta.

Huldén on myös ostanut 20 venepaikan laiturin Sabbelsissa. Nyt edessä on venepaikkojen markkinointi kesäkauden lähestyessä.

 

Text och foto: Maria Manelius / IS

robinsmarin_artikel2

Syksyksi valmistuvaan halliin mahtuu kookkaita veneitä. 

soderlagvik_ToniLund-

Toni Lund pyöräilee vuoden ympäri - tässä Söderlångvikin Kartanolla.

Kemiönsaarella järjestetään kesällä ensimmäistä kertaa suuri polkupyörätapahtuma. Se on osa Nordic Gravel Series:iä, jonka ideana on sorateillä pyöräileminen. Osallistujat  voivat valita kolmen reitin välillä, 40, 80 ja 130 km. Kyseessä ei ole kilpailu. Kaikki voivat osallistua huolimatta kunnosta ja entisistä pyöräilykokemuksistaan. Lähtö ja maali Söderlångvikin Kartanolla.

Tapahtuma järjestetään Suomessa viidellä paikkakunnalla, Ruotsinpyhtäällä 12.6., Kemiönsaarella 19.6., Ylläksellä 14.7., Iso-Syötteellä ja Lahdessa 25.9.

Tapahtuma on järjestetty vuodesta 2019, aluksi vain Suomessa. Nyt se järjestetään Ruotsissa ja Norjassakin.

Järjestäjänä toimii Breakaway.cc Helsingistä yhdessä paikallisten yhteistyöpartnereiden kanssa. Seikkailupyöräilijä Toni Lund toimii Kemiönsaaren reittimestarina. Hän on pyöräillyt saarella yli 20 vuotta. Hän on Suomessa tunnettu osallistumisestaan mm maailman pisimpään ja kovimpaan talvi-ultra raceen, Alaskan Iditarodiin.

Hän kehuu saarta kauniina ja ainutlaatuisena paikkana. Pieniä rauhaisia sorateitä riittää ja paikka soveltuu mainiosti tämänlaatuisille tapahtumille. Lund kertoo pyöräilleensä tuhansia kilometrejä sorateitä eri puolilla Suomea.

 - Mielestäni Kemiönsaari on varsinainen pyöräilyparatiisi, ilman muuta Etelä-Suomen paras paikka.

(Artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202111

EVENEMANGET respekterar den rika historen Kimitoön har. Längs med rutterna särskilt den långa på 130km, passerar man många historiska landmärken så som kyrkorna i Västanfjärd, Kimito och Dragsfjärd. Även Brokärr där Amos Andersson föddes. Det är ett privilegium för evenemanget att utgå från Söderlångvik gård, som också är känt för Amos Andersson. Evenemanget kommer även vara bra för Kimitoöns turism och stuguthyrningar eftersom det lockar deltagare från hela landet och utlandet också beroende på Covid-19 restriktionerna, tillägger Toni Lund.

Toni har skickat brev till alla markägare och privata väglag angående rutterna, och söker nu om tillstånd för att få använda vägarna till evenemanget. Han hoppas på att få allas lov till senast 15 april.

- Jag har redan fått tillstånd från flera markägare och väglag men det fattas fortfarande många fler innan vi är i mål. Vi uppskattar markägarnas lov väldigt mycket och deltagarna är medvetna om att rutterna går mestadels över privat mark.

Cyklisterna kommer endast att befinna sig på vägarna under några timmar och de kommer inte att föra mycket ljud av sig. Trafikreglerna måste följas som vanligt då vägarna inte kommer att stängas för allmänheten. När evenamanget är över kommer alla rutter att kontrolleras och eventuellt skräp plockas upp. Soptunnor kommer att finnas placerade på påfyllningsstationerna, alltså där cyklisterna kan fylla på med vatten, sportdryck och ta någonting att äta.

SITUATIONEN med Covid-19 är naturligtvis ett stort bekymmer för evenemanget. Förra året kunde de flesta evenemang äga rum utan problem då myndigheternas riktlinjer följdes bra. Vi hoppas att situationen med Covid-19 ska förbättras under våren och försommaren, men gör den inte det så kommer evenemanget här på ön att skjutas fram.

Förbättras situationen så kommer även markägarna att bjudas in till rutterna på Söderlångvik gård där de kan få varsinn biljett till mat och dryck.

Målet är att organisera evenemanget varje sommar i framtiden.

 

Teksti: Susanna Larsson / IS, Kuva: Toni Lund

 

Bistro_artikel

Rakennus pystytetään sataman sisääntuloväylän majakkalaiturille. Kuva: Sam Forsbom

Taalintehtaan DB Marina laajentaa toimintaansa. Doyle Sails Dalsbruk -purjeneulomo ja verhoomo ovat vastikään aloittaneet toimintansa, kun seuraava hanke jo lanseerataan. Vierasvenesataman majakkalaiturille avataan kesällä DB Bistro & Butik. Alkuperäistä ideaa kontista rakennettavasta baarista on kehitelty pidemmän aikaa ja lopputuloksena on bistro-viinibaari ja saaristolaiskauppa. DB Marinan tavoitteena on aina vuodesta 2017 lähtien ollut kehittää Taalintehtaan palvelutarjontaa.

DB MARINAN Sam Forsbomin mukaan aika tällaisen toiminnan käynnistämiseen on nyt sopiva. Pandemian vuoksi ihmiset matkustavat yhä enemmän kotimaassamme; kesäaikaan saaristo houkuttelee. Satamaan on asennettu kaksi uutta, käveltävillä puomeilla varustettua laituria, joiden ansiosta vieraspaikkojen määrä nousee lähes 90:een. Satamaa suojaa uusi 120 metrinen aallonvaimenninlaituri, jossa sijaitsevat päiväpaikat ja uusi imutyhjennysasema. Taalintehtaan vierasvenesatama valittiin vuonna 2004 Vuoden vierasvenesatamaksi. Veneilijöiden odotukset palvelujen suhteen ovat kasvaneet, joten kaikki uudistukset ovat tervetulleita.

Forsbom kertoo, että monet tyytyivät aiemmin majoittumaan kauniiseen luonnonsatamaan. Nyt halutaan majoittua vierasvenesatamaan ja toiveena on mahdollisimman laaja palvelutarjonta. 

LAHDEN VASTAKKAISELLA puolella sijaitsevassa uudessa marinassa kausipaikkojen määrä on kasvanut lähes sataan, ja melkein kaikki paikat on jo varattu. Viime kesänä kiinnitettiin huomiota siihen, että useat veneenomistajat tekivät etätyöitä veneistään, ja monet viettivät viikonloppunsakin satamassa. Seidi Lindroos kertoo, että kausipaikan vuokranneille löytyy muun muassa omat sauna- ja suihkutilat. 

KUNNAN tekninen lautakunta on hyväksynyt hankeen ja nyt odotetaan rakennuslupaa, jotta rakennustyöt voidaan aloittaa. DB Marina vuokraa maa-alueen kunnalta. N. 130 neliön kokoinen bistro ja saaristokauppa rakennetaan käytetyistä merikonteista ja puurunkoisesta moduulista, jotka löytyvät jo valmiina. Ulkoseinä verhoillaan puupaneelilla ja terassille tulee lasikaide. Rakennus on laiturien ympäröimä ja laiturin nokassa olevan pienen majakan ympärille rakennetaan yleisölle tarkoitettu terassi penkkeineen. Rakennustöistä vastaavat DB Marinan henkilökunta ja paikalliset yhteistyökumppanit.

- Paikasta halutaan kaikkien, paikkakuntalaisten, kesävieraiden ja veneilijöiden viihtyisä kohtaamispaikka., Forsbom sanoo.

Kesäksi palkataan noin kymmenen henkilöä huolehtimaan vierasvenesatamasta, bistrosta ja myymälästä. Satamankonttori muuttaa samoihin tiloihin, mikä kohentaa palvelua. 

(Artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202110

BISTRON konsulttina ja suunnittelijana on toiminut paikallinen Tone Leganger. DB Bistro tarjoilee tapas-henkistä ruokaa raikkaalla twistillä. Raaka-aineissa suositaan paikallisia, laadukkaita raaka-aineita. Bistroon voi pistäytyä nauttimaan lasillinen hyvää viiniä tai paikallista olutta kyytipoikana suolaista tai makeaa purtavaa. Tunnelman tulee olemaan rento ja kutsuva. Ympäristöystävällisyyteenkin panostetaan. Take away -annosten kohdalla panostetaan ympäristöystävällisiin astioihin ja aterimiin.

Leganger lupaa, että aamuisin satamassa tuoksuu vastapaistettu leipä, josta voi nauttia Bistrossa aamukahvin kera tai omassa veneessä. 

Tulevaisuudessa on tarkoitus kehittää toimintaa asiakkaiden toiveiden ja palautteen mukaan. 

SAARISTOMYYMÄLÄ myy paikallisia, kotimaisia ja pohjoismaisia tuotteita sekä artesaniruokaa. Kemiönsaarella on runsas tarjonta tuotteita, josta saa kattavan valikoiman myymälään. DB Butik ottaa avoimin mielin vastaan ehdotuksia myytävistä tuotteista. 

DB Butikin valikoimaan kuuluu lähialueiden helmiä. Lisäksi myymälästä on saatavilla laadukkaita tekstiilejä tunnetuilta brändeiltä kuten Fjällrävenilta. Holebrookilta ja KiviKiviltä. Skandinaavisia sisustustuotteita kotiin, mökille ja veneeseen löytyy muun muassa FrånÖn, Lovely Linen, Kreafunk ja Blomus -merkeiltä. 

Kaupasta saa Bistron ruokalistaltakin tuttuja raaka-aineita mm. Sjölaxin härkää, Vestlax Mellangårdin Mangalitza possua ja Westankärrin karitsaa sekä Björknäs trädgårdin vihanneksia ja Add:Wise luomumausteita. Myymälästä vastaa Anne Hotti, joka talvisaikaan korjaa purjeita ja ompelee veneiden sisustuksia DB Marinassa. 

Konseptin avulla halutaan houkutella yhä enemmän kävijöitä Taalintehtaalle. Nykyiset ravintolat saavat toki kilpailijan, mutta DB Marinassa uskotaan, että erilaisella konseptilla toimiva ravintola täydentää tarjontaa ja houkuttelee entistä enemmän asiakkaita. 

- Bistron paikka laiturilla on oivallinen, sieltä avautuu näköala Ruukin selälle ja vierasvenesatamaan, toteaa Forsbom. 

 

Teksti & kuvat: Maria Manelius/IS

db_bistro_personer_artikel

DB Marinan Seidi Lindroos ja Tone Leganger odottavat innokkaina kesällä avautuvaa Bistro & Butik -uutuutta. Taustalla DB Marinan kunnalta vuokraama alue.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram