oro_terhijulin_artikel

Mats Terhi Julin bor på Örö.

Yrittäjät Nina Liiski-Tirkkonen ja Janne Tirkkonen ottivat n. vuosi sitten vastatakseen Örön linnakesaaren matkailutoiminnasta. Tänä talvena Örö on ensimmäistä kertaa auki matkailijoille.

TALVI ON ollut melko hiljainen ja talvisää on ollut haasteellista. Meren jäädyttyä yhteysalus on rantautunut Örööseen vain kerran viikossa. Vieraat ovat siis jääneet saarelle viikoksi. Majoitus on kuitenkin houkutellut paikalle etätyötä tekeviä ja retkiluistelijoiden ryhmiä. Mikäli jäätilanne sallii, luistellen tai ilmatyynyaluksella voi tietenkin omin päin myös lähteä Öröseen.

Maanantaina selvisi, että M/S Stella lisää muutamia Örön matkoja kelirikkoaikatauluunsa.  Tilauksesta alus käy Örössä kolme kertaa viikossa, ainakin muutaman viikon ajan. Kasnäsista matka kestää tunnin. Tilaukset soittamalla Stellaan etukäteen. Vuorot käynnistyvät tällä viikolla ja ne ajetaan torstaisin, perjantaisin ja sunnuntaisin.

(Artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202108

Talven haasteiden vuoksi hiihtolomalle ei ole järjestetty ohjelmaa eikä saarta ole myöskään markkinoitu, mutta saarella on paljon tarjottavaa vuoden ympäri: historialliset rakennukset bunkkereineen ja tykkeineen sekä upeat vaellusreitit ja kaunis luonto. Useimmat matkailijat tulevat nauttimaan saaren suuresta rauhasta.

Ravintola toimii talvisikaan vain tilauksesta. Liiski-Tirkkonen kertoo, että majoituksissa on hyvät ruoanlaittomahdollisuudet. Lisätietoa kotisivulta tai suoraan isäntäpariskunnalta. 

Teksti: Anna Kevin, Kuva: Örö

oro2_artikel_vinterskrud

mats_johansson_artikel

Mats Johansson

Kunta on vuodesta 2013 vuokrannut tiloja Kemiön Kemitra -talosta. Vuosivuokra on ollut 58 400 euora. Jotkut ovat arvostelleet sitä, että kunta on vuokrannut tiloja samalla kun sillä on käyttökelpoisia omia tiloja tyhjillään. Balans 2020 -säästöohjelman myötä on tarkasti käyty läpi miten eri osastot voisivat säästää. Nyt omia kiinteistöjä halutaan tehokkaampaan käyttöön. Kemitratalon vuokratilat on sanottu irti.

Osa henkilökunnasta on muuttanut kunnankansliaan Vretantien toiselle puolelle, osa Taalintehtaan DIT-centeriin, jossa työllistämisyksikkö toimii jo ennestään. Kunnankansliassa on tehty muutostöitä; DIT-centerissä ei tarvittu kuin joidenkin lukkojen asentamista. 

(Artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202107

Sivistysjohtaja Mats Johansson kertoo, että puolet osaston henkilökunnasta on jäänyt Kemiöön. Työtilat on valittu mm sen perusteella, missä työntekijät asuvat. Kemiöön jää vapaa-ajan yksikkö ja kehitysosasto, mutta niillä on joitakin työpisteitä DIT-centerissäkin. Tämän myötä työ on joustavampaa. 

Koronan aikana monet ovat työskennelleet etänä ja tekevät niin edelleen. Kunta uskoo, että etätyö on tullut jäädäkseen. Sen takia tullaan toimeen entistä vähemmillä työtiloilla.

 

Teksti & kuva: Maria Manelius / IS

 

N. puolet sivistystoimen henkilökunnasta työskentelee nykyään Taalintehtaan DIT-centerissä.

ditcenter

Mats-Nyman_IMG_9679_artikel

Mats Nyman

Tänään perjantaina alkoivat Kemiönsaaren Venekeskuksen venemessut. Messut jatkuvat aina helmikuun 21. päivään. Venekeskuksella on monenlaisia tarjouksia. Messujen aikana voi myös varata yksityisen vene-esittelyn kaupan aukioloajan ulkopuolella. Näin pystyy välttämään mahdollisia väentungoksia.

Myyntipäällikkö Mats Nyman kertoo, että asiointi sujuu myös etäyhteyksin. Messumateriaalia löytyy yrityksen kotisivulta ja myyjiin voi olla yhteydessä videokeskustelun kautta. Myyjät voivat esitellä tuo

(Artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202107

Messujen aikana esitetään suuri uutuus, Easy Boat-leasing -venevuokraus. Nymanin mukaan Kemiönsaaren Venekeskus on ensimmäinen yritys Suomessa, joka lanseeraa tämän konseptin. Leasingaika on 2-5 vuotta. Veneen lisäksi vuokraukseen sisältyvät vesillelasku ja veneen nosto syksyllä, talvisäilytys ja huolto. Kuukausimaksua vastaan asiakas saa näin käyttöönsä uuden veneen. Leasingsopimus solmitaan LähiTapiolan kautta, jonka kanssa Kemiön Venekeskus on yhteistyössä.

Text: Anna Kevin/IS

KSVK_annons12022021

Erika-Norren-och-Ben-Johansson_artikel

Erika Norrén & Ben Johansson.

Ylioppilaskirjoitukset lähenevät vauhdilla. Suunnitelmien mukaan kokeet alkavat äidinkielenkokeella maaliskuun 16. päivä. Nykytilanteen mukaan kirjoitukset voitaneen järjestää melko tavalliseen tapaan. Jotta kokelasryhmät olisivat tavallista pienempiä ja etäisyyttä voitaisiin pitää, koepäiviä on lisätty kolmella. Sen vuoksi esimerkiksi pitkän ja lyhyen matematiikan kokeet järjestetään eri päivinä. Kimitoöns gymnasiumissa abeja on vain 17 (ja muutama arvosanojaan korottava). Ryhmät jäävät joka tapauksessa pieniksi.

OPISKELU on sujunut syksyn ja talven aikana melko normaalisti. Etäopiskelua on järjestetty vain runsaat kaksi viikkoa. Abien viimeinen lähiopetuspäivä on huomenna, perjantaina helmikuun 5. päivä. Abi Erika Norrénin mukaan lukioaika on kulunut nopeasti. Tuntuu oudolta, kun oppitunnit loppuvat. Samalla tuntuu hyvältä päästä keskittymään kirjoitettaviin aineisiin, joita tulevaisuudessa haluaisi opiskella.

Koronan takia kaikki opiskelijat eivät ole voineet kokoontua tai järjestää ohjelmaa oppituntien ohella. Penkkistäkään ei voida järjestää; tapahtuma on lykätty epämääräiseksi ajaksi. Lukion rehtori Ben Johansson toteaa, että suunnittelu on hyvin vaikeaa koska emme tiedä, miten tilanne kehittyy. Lykättyjä ovat myös vuosittain järjestettävät vanhojen tanssit sekä abien ja opettajien illallinen.

Norrénin mukaan on sääli ettei tapahtumia voida järjestää, mutta sillehän ei mahda mitään. Hänen mukaansa kokeet kuitenkin ovat tärkein asia. 

- Nyt kannattaa olla varovainen, jotta kokeet voidaan järjestää, hän sanoo.

(Artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202105

NORRÉN ja muut opiskelijat pääsivät kokeilemaan etäopiskelua pari viikkoa ennen joulua ja joululoman jälkeen. Hänen mukaansa oli vaikeampaa saada apua vaikka etäopinnot olivat hyvin järjestetyt. Luokassa kun saa apua vain nostamalla kätensä. Rehtori Johansson puolestaan huomauttaa, että lukiossa on tänä lukuvuonna ollut entistä helpompaa saada tukiopetusta. Poikkeusolojen vuoksi valtio on myöntänyt avustusta tukiopetukseen myös lähiopetuksen aikana mikä on myönteistä.

Kaikki toivovat, että tilanne pysyy vakaana ja ylioppilaskokeet voidaan järjestää suunnitelmien mukaan. Myönteistä olisi tietenkin, jos kevään aikana voitaisiin järjestää muitakin tapahtumia, mutta kokeet ovat kuitenkin opiskelijoille tärkein asia.

Norrén kertoo, ettei vielä hermoile kirjoitusten vuoksi. Johanssonin mukaan tämä pätee useisiin muihinkin tämän vuosiluokan opiskelijoihin.

Text och foto: Anna Kevin/IS

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram