pyorailija_artikkeli

Noin 200 kilometriä pitkiä pyöräreittejä, Rannikkoreittiä ja Saariston rengasreittiä, markkinoidaan kolmatta vuotta peräkkäin yhteistyössä Kemiönsaaren, Paraisten, Salon, Hangon ja Raaseporin kanssa GoExpo –messuilla Helsingissä tulevana viikonloppuna 28.2.-1.3.2020.

– Vaikka kummatkin reitit kulkevat saaristossa, on 24-vuotiaalla Saariston rengasreitillä ja 5-vuotiaalla Rannikkoreitillä paljon eroja, kertovat Kemiönsaaren matkailupäällikkö Benjamin Donner ja Paraisten matkailupäällikkö Niina Aitamurto.

Kummatkin reitit ovat maailmanlaajuisesti ainutlaatuisia luonto- ja kulttuurielämystensä suhteen. Nuorempi Rannikkoreitti, joka on toteutettu yhdessä Kemönsaaren, Salon, Hangon ja Raaseporin kanssa, tarjoaa ruukkikyliä ja saaristolaiskyliä, kolme kansallispuistoa sekä mahdollisuuden vierailla Pohjoismaiden korkeimmalla majakalla, Bengtskärillä. Saariston rengastie puolestaan on reitti lukuisten pienten saarien ja kylien kautta sekä kahdeksan sillan yli Paraisten kaupungin saaristosta Kustaviin, Naantaliin ja Turkuun. Kummatkin pyöräreitit ovat paratiiseja saariretkeilyyn, ja voidakseen kokea mahdollisimman paljon, kannattaakin pitää taukoja reitin varrella.

 Donner muistuttaa, että pyöräilymatkailu tuo rahaa paikallistalouteen, sillä pyöräilijät käyttävät majoituksia, ravintola- ja kahvilapalveluita sekä ostavat muuta tarpeellista.

 – Tilastot osoittavat, että pyörämatkailija ei ole enää henkilö, joka asuu omassa teltassa ja keittelee itse ruokansa retkikeittimellä. Tämän päivän pyörämatkailija haluaa satsata paikallisiin tuotteisiin ja vierailla pienillä paikkakunnilla käyttäen enemmän rahaa, yli sata euroa vuorokaudessa, kuin monet muut matkailijat.

Aitamurto kertoo, että matkailijoiden määrä on Saariston rengastiellä kasvanut useiden vuosien ajan ja vuoden 2019 aikana kasvu oli edellisvuoteen verrattuna noin 20 %.

Pyöräreittejä ja niiden palveluita kehitetään edelleen. Rannikkoreitti saa tänä vuonna selkeät etappikuvaukset, jotka helpottavat retkien suunnittelua. Lisäksi pyörämatkailijoita houkutellaan Kemiönsaarelle Rannikkoreittiä hyödyntäville lyhyemmille päiväretkille, jotka sopivat pyöräiltäviksi lähes vuoden ympäri. Päiväretkiehdotukset on erityisesti suunnattu niille, jotka haluavat lähteä yhtenä tai kahtena päivänä pyöräilemään muun vierailun ohessa.  Saariston rengastie on tänä vuonna auki kaksi viikkoa kauemmin kuin aikaisempina vuosina, kun reitin koko lauttaosuus toimii nyt aikajaksona 15.5.-30.8.

 

www.kustrutten.fi

www.saaristonrengastie.fi

http://goexpo.messukeskus.com

Michael-Nurmi_Kristian-Lindroos_IMG_9760_artikel

Michael Nurmi & Kristian Lindroos. Seaside muuttaa Ilmoituslehden tiloihin.

Lindan Group laajentaa yritysomistustaan ostamalla yhdessä omistajiensa kanssa yli puolet Kristian Lindroosin Ab Seaside Oy LKV -kiinteistönvälityksestä.

Lindan Groupiin kuuluvat ennestään Förlags Ab Lindan Kustannus Oy, joka julkaisee Ilmoituslehteä, City & Archipelago News:iä ja Sportpresseniä, sekä kolmasosan Saldare -tilitoimistosta.

- TUNTUU HYVÄLTÄ myydä Seaside vakavaraiselle, paikalliselle yritykselle, jolla on lähes satavuotias historia, sanoo Lindroos, jonka kiinteistönvälityskin on toiminut pitkään, nelisenkymmentä vuotta, Kemiönsaarella ja sen ympäristössä.

Syy, miksi Lindroos on jo pitkään etsinyt yritykselleen ostajaa, on että hän parin vuoden päästä saavuttaa eläkeiän. Näin mahdollistuu pehmeä lasku: Lindroos omistaa edelleen kolmasosan kiinteistönvälityksestä, toimii Seasiden toimitusjohtajana ja muuttaa Ilmoituslehden tiloihin, missä hän voi osallistua seuraajansa työhön perehdyttämiseen. Seaside tulee jatkossa rekrytoimaan yhden tai kaksi henkilöä.

Kiinteistönvälittäjällä kuuluu tietenkin olla alan vaatimat muodolliset pätevyydet. Lindroosilla on alun perin maanmittaajan pätevyys. Hän on toiminut kiinteistönvälittäjänä pitkään, suorittanut alan tutkintoja, esimerkiksi kansainvälisesti hyväksytyn Aka-arvioijan tutkinnon. Hän tuntee Turunmaan saariston joka niemenkärkeä myöten, mikä tietenkin on myös meriitti.

Seaside palvelee alalla kokonaisvaltaisesti, arvionnit, kiinteistöjuridiikka jne, sekä harjoittaa myös vuokrausta ja majoitusta.

- Meidän käytössämme on yli 50-60 vuodepaikkaa eri tiloissa mökeistä aina Taalintehtaan Dals Inn -majoitukseen, Lindroos kertoo.

Hän on ajan tasalla ja tietoinen asiakkaiden toivomuksista. Lindroosin mukaan sekä asiakkaat että hän itse arvostavat kolmea asiaa: valinnan vapautta, jakamistaloutta sekä ekologiaa.

Ostajana Lindan on hänelle mieluinen siksi, että senkin liiketoimintastrategia perustuu saaren tulevaisuuteen. Lindan Group haluaa kehittää paikallista kiinteistö- ja vuokrausalaa.

- Lisäksi meille on yhteistä se, että haluamme olla edelläkävijöitä uuden tekniikan hyödyntämisessä, Lindroos korostaa.

TOIMITUSJOHTAJA ja Ilmoituslehden päätoimittaja Michael Nurmelle, josta tulee Seasiden hallituksen puheenjohtaja, on myös tärkeää säilyttää ja mielellään myös lisätä työpaikkojen määrää, niin Lindan Groupissa kuin Kemiönsaaren kunnassa ylipäätään. Tällä hetkellä Lindan työllistää viitisen henkilöä päätoimisesti tai osa-aikaisesti sekä lisäksi melkoisen joukon avustajia ympäri Kemiönsaarta. Seaside- kaupan myötä syntyy todennäköisesti pari työpaikkaa lisää. Kiinteistönvälityksen, vuokrauksen ja majoituksen työllistävät kerrannaisvaikutukset voivat olla huomattavasti suuremmat.

Lindroos kertoo, että ostajat ovat kiinnostuneita myös tavallisista asuintaloista, joihin pääsee omalla autollaan, eivätkä pelkästään merenrantapaikoista. Tavalliset asuintalot ovat Kemiönsaarella tosi edullisia hinnaltaan pääkaupunkiseudun kiinteistöjen hintatasoon tottuneiden mielestä.

- Kakkosasunnot ovat nykyään ahkerassa käytössä talvikuukausienkin aikana, etenkin tietysti pyhien ja lomien aikana, Lindroos korostaa.

On mahdollista, että vapaa-ajan kiinteistöjen omistajat muuttavat tänne tulevaisuudessa kokopäiväisesti asumaan. Tästä asiasta kunnan päättäjätkin ovat äskettäin jättäneet aloitteen.

Yrityksen kotisivu: www.seasidelkv.fi

owndesign_artikel

Henna Renfors perusti koruja valmistavan yrityksensä Own Design vuonna 2008. Korut valmistetaan Galtarbyssa. Ne myydään jälleenmyyjien kautta mutta myös suoraan yksityshenkilöille.

Renfors aloitti opintonsa Yrkesinstitutet Sydvästissä (nykyään Axxell utbildning) Överbyssä, opiskeli sen jälkeen Lahden ammattikorkeakoulun hopea- ja korumuotoilulinjalla ja valmistui sieltä. Hän on myös itse toiminut opettajana alalla.

Vuonna 2012 Renfors osti kultaseppä Leif Strömin tuotannon jatkaen hänen mallistonsa valmistamista. Strömin muotoilemat korut liittyvät vahvasti Suomen luontoon ja etenkin Turunmaan saaristoon. Renfors valmistaa myös tyylipuhtaita ja klassisia koruja niin miehille, naisille kuin lapsillekin.

Mallien joukosta löytyy mm simpukoita, mansikankukkia ja mustikoita. Tällä hetkellä hän suunnittelee hillakorua.

Renfors pitää myös kursseja, mm Aikuisopiston puitteissä ja pienryhmille. Niitä ovat olleet esimerkiksi martat mutta myös polttariryhmät.

Yrityksen kotisivu: http://owndesign.fi

 

Text & foto: Heidi Lindberg/IS

owndesign_artikel2

cherry_artikel

Kemiön keskustan kylätoimikunnan aloittama kirsikkapuukampanja on jo tuottanut niin paljon rahaa, että voidaan ostaa kymmeniä kotimaisia Prunus Sargentii -kirsikkapuun taimia. Toimikunnan puheenjohtaja Sussi Gustafsson on hyvin iloinen myönteisestä palautteesta. Hän on aika varma siitä, että kylätoimikuta saavuttaa ensimmäisen osatavoittensa: 50 kirsikkapuuta tänä keväänä.

Hän kertoo, että sekä yritykset että yksityiset ovat lahjoittaneet rahaa. Lisäksi on tullut paljon kannustavia kommentteja. 

- Tuntuu kovin mukavalta. Tarkoituksenamme on kaunistaa keskustaa ja houkutella ohi ajavat pistäytymään täällä. Ensimmäiset taimet istutetaankin Dragsfjärdintien varrelle, keskustan puolelle tietä.

Tämän jälkeen kerätään lisää rahaa kirsikkapuiden hankintaan. Gusftafsson kertoo, että päämääränä on istuttaa mahdollisimman paljon puita kirkon ja Vretan välille. Mahdollisesti kevän jälkeen istutetaan kirsikkapuita, jotka tuottavat syötäviä kirsikoita. Kimito Brewingin Jonas Sahlberg ja Café Cake My Wayn Rittu Wuorio-Bäck ovat kiinnostuneet marjoista.

- Olisihan kivaa, jos ihmiset pääsisivät maistamaan paikallisia kirsikoita! Gustafsson sanoo.

KUNTA JA maanomistajat ovat antaneet luvan kylätoimikunnan istutuksiin. Gustafssonin mukaan tarvitaan vielä luvat muiltakin keskustan maanomistajilta. Puut on takoitus istuttaa paikkoihin, missä ne eivät haittaa tieliikenteen näkyvyyttä.

Yritykset voivat osallistua lahjoittamalla 100 ja yksityiset 50 euroa. Gustafssonin mukaan kirsikkapuun hinnnaksi tulisi n. 100 euroa, mihin sisältyvät taimi, istutus ja tarvittava suoja. Lahjoittajat voivat saada nimensä Villa Landen viereen asetettavaan laattaan.

Gustafsson tähdentää, että kampanja ei ole saanut avustusta kunnalta. Jos haluaa osallistua kevään istutuskustannuksiin, lahjoitus pitää maksaa viimeistään 15.3. yhdistyksen tilille (FI71 4055 0016 8933 78). Kirjoita laattaan haluamasi nimi tiedotusriville! Lisätietoa kampanjasta kylätoimikunnan FB-sivulla.

Kylätoimikunnan kaikille avoin  vuosikokous järjestetään maaliskuussa.

 

Text: Sam Cygnel/IS Foto/kuva: bildbank/kuvapankki

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram