Kansakoulu-jultomte_artikel

Jouluna yksinäisyys voi tuntua vieläkin pahemmalta kuin arjessa koska joulua on totuttu viettämään sukulaisten ja ystävien kanssa yhdessä. Västanfjärdiläinen yrittäjä Pasi Tamminen, joka isännöi Bed and Breakfast Kansakoulua Västanfjärdissä järjestää aattona jo kolmatta kertaa ”Yksinäisten joulu” -tapahtuman ravintolassaan.

– Ajatuksena on tarjota yksinäisille paikan kokoontua ja nauttia yhdessä joulateriansa, Tamminen kertoo.

Useat västanfjärdiläiset tapaavat käydä joulukirkossa. Tamminen on ajoittanut jouluillallisen siten, että kirkon jälkeen voi jatkaa jouluviettoaan Kansakoulussa. Kylän taksi kuljettaa ja ystävälliset naapurit avustavat yksinäisiä ikäihmisiä paikalle.

– Luulen, että Kansakoulu on saaren ainoa paikka, joka on aattona auki.

Konsepti on edellisvuosina osoittautunut onnistuneeksi. Tänäkin vuonna on jo saatu useita tilauksia.

– Tuntuu tärkeältä voida tarjota vaihtoehdon niille, joilla ei ole omaisia, jonka kanssa viettää jouluaaton, Tamminen sanoo ja toivottaa kaikki tervetulleiksi Kansakouluun.

hollsten_artikel_20190429_191625

Jotunheimenilla hyvien ystävien parissa. Niklas Hollsten oik.

Kemiönsaaren sisarukset, lumilautailijat Mikaela ja Niklas Hollsten esittävät yhteisestä lasketteluintohimostaan kertovan lyhytelokuvan Villa Landessa. Lumilautailu kun joka talvi saa heidät lähtemään vuorille.

Elokuva kertoo mm siitä, miten he neljän muun kanssa ajavat koirien vetämässä re’essä Norjan Jotunheimin vuorimökille. He viettivät siellä erämaassa, kaukana sivilisaatiosta, viikon etsien jyrkkiä, hienoja vuorenhuippuja lumilautailua varten. 

- Tietenkin elokuvassa on myös lumilautailua ja laskettelua, mutta etenkin kuvasimme Jotunheimenin kaunista luontoa ja maastoa.

Lyhytelokuva on n. 16 minuutin pituinen ja esitystapahtuma kestää n. tunnin. Hollstenit toivottavat kaikki tervetulleiksi toivoen, että ihmisillä olisi aikaa saapua paikalle kesken joulun stressiä. Elokuvaa on aiemmin esitetty messuilla Helsingissä ja hiihtäjien tapaamisessa Norjan Lomissa. Kemiön esityksen jälkeen se luultavasti ladataan nettiin.

Kuvauksesta ja leikkauksesta on vastannut sisarusten ruotsalainen kaveri Isak Sandling.

22.12. klo 12 tapahtuvaan esitykseen on vapaa pääsy.

Text: SC, käännös: IS, foto: Mikaela Hollsten

www_IMG_9088

Almakodin toiminta siirtyi viikon alussa Esperi Caren kiinteistöön Kemiön Mestarintiellä. Palotarkastaja oli todennut, että alkuperäisen Almakodin toiminta olisi kiellettävä terveyssyistä. Kunnanhallitus päätti muutosta maanantai-iltana, minkä jälkeen muutto toteutettiin välittömästi. Kunta vuokraa Esperin kiinteistön kolmeksi vuodeksi. Vuokrasopimusta voidaan jatkaa..

Vanhushuollon päällikkö Eva Manelius kertoo itse olevansa kunnanhallituksen päätökseen tyytyväinen.

- Tilanteeseen nähden päätös oli hyvä. Toki uusissa tiloissa on joitakin korjattavia puutteita, mutta olemassa olevien vaihtoehtojen joukossa päätös oli mielestäni niin hyvä kuin odottaa saattaa. Vanhushuollon kokonaisvastuuta kantavana katson tärkeimmäksi, että vanhukset ja henkilökunta ovat terveellisissä tiloissa. Se on kaikkein tärkeintä.

Manelius kertoo, että Almakodin asiakaspaikkoja vähennetään muuton vuoksi 32:sta 30:een. Almakodissa oli kaksi tyhjää paikkaa. Miten paikkojen vähennys vaikuttaa käytännössä henkilöstämäärään, hän ei osaa tässä vaiheessa sanoa.

- Ensin meidän on mukautettava toimintamme uusien tilojen mukaan. Jo nyt on tiedossa, että meillä yövuorossa on jatkossakin kaksi henkilöä.

Asiakkaiden omaisia informoitiin tiistaina pidetyssä kokouksessa.

NOPEAN päätöksen syy on, että äskeisen tilatarkastuksen mukaan Almakodista on löytynyt mikrobikasvustoa ja kosteusvaurioita sellisista paikoista, jotka ovat suorassa yhteydessä toimitilojen sisäilmaan. Vaurioita ja rakennusteknisiä ongelmia löytyi useista paikoista sekä uudesta että vanhasta rakennuksesta.

Esperin kiinteistö valmistui vuoden 2017 syksyllä.

 

Text och foto: Sam Cygnel, Käännös. Ingrid Sandman

www_IMG_9115

www_IMG_9087

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram