vikingadagar_IMG_3300

- Pyrimme vastaamaan kysyntään. Monet vierailijoistamme ovat peräänkuuluttaneet lisää majoitusmahdollisuuksia. Uusia ovat viikinkiteltat, kertoo Paul Wilson ennen kuin kiirehtii opastamaan Rosalan Viikinkikeskukseen saapuvaa uutta ryhmää.

Ravintolapuoltakin on kehitetty. Kahvilatarjonnan ohella on lounas joko vastaanottorakennuksessa (ulkosalla voi istua lampaantaljoilla peitetyillä puupenkeillä) tai mahtavassa Päällikön hallissa, jossa ”viikinki” -lounas.

Keskus kuuluu Kemiönseudun tärkeimpiin matkailukohteisiin. Vuosittaiset kävijämäärät nousevat liki 15 000:een. Keskus on vuosien varrella kehittynyt varsinaiseksi viikinkikyläksi, jossa kaikki yksityiskohtia myöten pohjautuu vankasti historiallisiin tietoihin.

Pitkään tiedossa on ollut, että viikinkien ”Austrvegr”, Idäntie kulki Hiittisten ja Rosalan kautta Venäjän suuria jokia pitkin Konstantinopoliin. Mutta ajatus Viikinkikeskuksesta Rosalassa syntyi Paula Wilsonilla arkeologisten kaivausten seurauksena. Kirkkosalmen (ent. Örsund) maastosta joku metallidetektorilla varustettu henkilö oli löytänyt vanhan korun. Löydön hän oli salannut, mutta tuli toisiin ajatuksiin. Museoviraston valvoma pohjoismainen harrastaja-arkeologien suuri kaivuuleiri toteutui 90-luvun alussa ja tuotti paljon uutta tietoa.

Viikinkiajalla meren pinta oli nelisen metriä nykyistä korkeammalla ja salmen läpi pääsivät suuretkin alukset. Örsundetilla oli kauppapaikka. Löytyipä sieltä jopa jälkiä pronssinvalajan ”työpajasta”.

Myöhemmin Ängesön rantavesistä on löytynyt riimukiven palanen. Sen aitouden on varmentanut ruotsalainen asiantuntija Marit Åhlén, joka pääsi tutustumaan arkeologi Tapani Tuovisen työhuoneessaan säilyttämään aarteeseen, ennen kuin kivenpalanen toimitettiin Museoviraston varastoon. Kopio löytyy viikinkikeskuksesta.

FARMANSGÅRDEN -majatalo kalliolla oli keskuksen ensimmäinen replikarakennus (replika= tarkka kopio). Kohtapuolin kalliolle pystytettiin Helga -kappeli (viikinkiaikana kristinusko tuli tunnetuksi Pohjolassakin ja syrjäytti vähitellen vanhan asa-uskon).

Viikinkihenkinen ateria komeassa päällikön hallissa Rodeborgissa, jossa kivinen tulisija keskellä lattiaa, pitkät ruokapöydät ja seinustoilla makuusijat, kuuluu unohtumattomiin elämyksiin.

Niin lapset kuin aikuisetkin saavat kokonaiskuvan tuhat vuotta sitten eläneiden ihmisten arjesta tutustumalla vastaanottorakennuksen miniatyyreihin, esineistöön ja luentohuoneen seinillä oleviin Paula Wilsonin maalauksiin. Museokaupasta löytyy mielenkiintoisia kirjateoksia ja muun muassa replikakoruja.

Viikinkikeskukseen on vuosien varrella lisätty erikoisnäyttelyitä ja nähtävyyksiä, esim. sepänpaja, Alvilda -alus, jatulintarha, uhrikivi, arkeologinen koekuoppa. Pelottava katapultti oli ennen ruudin tuloa Eurooppaan tehokkain sotakone. Sillä pystyttiin viskaamaan suuria kiviä tai palavaa ainetta jopa 150:en päähän valloitettavan kohteen muurien ylitse. Lapussa lukeekin, ettei katapulttia saa kokeilla!

Mutta tämän päivän pienet ”bärsärkit”(raivoisat muinaissoturit) pääsevät kuitenkin kokeilemaan kaksintaistelua pehmeillä miekoilla. Viikinkiaikaiseen asuun pukeutuminenkin on hauskaa, kuten myös puujaloilla käveleminen. Viikinkikylän kanit ja kanat kiinnostavat nuorimpia.

TÄMÄN kesän, heinäkuun 28.-29. vietettävät Viikinkipäivät ovat jo neljännettoista. Rosalaan saapuu väkeä läheltä ja kaukaa. Viikinkiaika kiinnostaa edelleen meillä ja ulkomailla. Harrastajat hankkivat mielellään ajanmukaisia pukuja, koruja, metallirenkaisia haarniskoita ja muuta rekvisiittaa.

Ohjelmaa on runsaasti: esim. nuoliammuntaa, kirveenheittoa, leivän paistamista avotulella, taisteluesityksiä, opastuksia sekä markkinat, joista löytyy muinaistekniikoin valmistettuja tarvaroita. Toimiihan Mynämäellä Raseko -opisto, joissa näitä tuhat vuotta vanhoja teknikiikoita edelleen vaalitaan.

 

Text & foto: Ingrid Sandman

musikfestspel_artikelfoto

Ystäviä 60-luvulta saakka: Ralf Gothóni ja Aulis Sallinen.

20 vuottaan viettävien Kemiönsaaren Musiikkijuhlien tiistain avajaiskonsertin kohokohta oli Aulis Sallisen Kahdeksan miniatyyriä soolopianolle -teoksen kantaesitys. Ensimmäistä kertaa täällä esiintyvä Ralf Gothóni ja säveltäjä ovat hyviä ystäviä aina 60-luvulta saakka.

- Tuolloin me poltimme yhdessä piippua Sibeliusakatemiassa uurastamisen lomassa, Sallinen paljastaa nauraen.

Miniatyyrit on sävelletty nimenomaan Gothónille. Hän on ahkeraan tulkinnut Sallisen sävellyksiä ja siten toiminut nykyään niin suurta kansainvälistä arvostusta nauttivan säveltäjämme ”lähettiläänä”.

JOS Sallisen minitatyyrit menivät sivu suun, tarjoutuu toinen mahdollisuus kuulla hänen uutta musiikkiaan. Sunnuntain Grande Finale -konsertissa Kemiön kirkossa kuulemme festivaalin juhlavuoden tilausteoksen, Kamarimusiikki IX op. 112 ”Nocturne” laulusolistille (tällä kertaa sopraano Johanna Rusanen-Kartano) ja jousiorkesterille, kantaesityksen. Gothóni toimii Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kapellimestarina ja soittaa myös pianoa.

Teijon kirkko on nähtävyys. Perjantaina siellä voi viettää Ranskalaisen hetken Niamh McKennan ja harpisti Päivi Severeiden seurassa. Kokemisen arvoisia ovat myös Västanfjärdin uudessa ja vanhassa puukirkossa perjantaina järjestettävät konsertit. Lauantaina on tarjolla aitoa saaristoa: Barokista romantiikkaan -konsertti Hiittisten kirkossa.

 

http://kimitomusicfestival.fi

 

Text & Foto: Ingrid Sandman

estraden

Kesäkauden avajaiset kesäkuussa sai paljon ihmisä kokoontumaan myös Taalintehtaan torille.

Taalintehtaan kyläyhdistys järjestää kesäkokoontumisen Taalintehtaan torilla keskellä heinäkuuta, lauantaina ja sunnuntaina 14.-15.7. Viimeksi neljä vuotta sitten järjestettiin samanlainen tapahtuma. Silloin se oli nimellä Kotiinpaluupäivä. Aloitteentekijä oli tuolloin Magi Kulla.  

- Idea siitä, että meidän kannattaisi järjestää jotain uudestaan on tullut kesävierailta, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Lefa Lindgren sanoo.

- Tänä vuonna se tulee olemaan sekä lauantaina, että sunnuntaina. Päivät ovat saaneet nimen ”Taalintehtaalla tavataan.” Haluamme rohkaista ja kannustaa taalintehtaalaisia ja kesävieraita kutsumaan juuri sinä viikonloppuna sukulaisia, ystäviä, tuttuja, koulu- ja työkavereita, tai aivan keitä tahansa tulemaan Taalintehtaalle viettämään yhdessä päivän tai pari. 

Ohjelma toteutetaan torilla, Estradi toimii tukikohtana. Molempina päivinä klo 12 ja 16 välillä tarjotaan paljon laulua ja musiikkia.

Lauantain pieni ”extra” on Speaker’s Corner. Kolme kutsuttua puhujaa saavat puhua heille tutusta aiheesta. Puhujat ovat Anna-Lena Laurén, Venäjän kirjeenvaihtaja, Juha Ruusuvuori, taalintehtaalainen kirjailija ja Petteri Väänänen, tuttu kasvo Yleltä.

Sunnuntain ”extra” on Picknick pitkän pöydän ääressä. Tuodaan mukana sitä ruokaa, mitä halutaan syödä, tai tilataan ”picknick-kori” ruokapaikoista Taalintehtaalta. Kyläyhdistyksen grilli on käytössä makkaran grillaukseen. Samaan aikaan kun syödään, tarjotaan viihdettä Estradilta. 

Korinsa voi tilata Café FourC:stä, Portsidesta, Stall’s:ista, tai Restaurang Strand:ista.

Kakeco_abl_canews_sommar2018_2x100ABL

Kake & co esintyy lauantain tansseissa Verstaassa Taalintehtaalla.

parlamentet

Parlamentti kokoontuu Holmbergs Four C:ssä, myös keskiviikkoisin kun Taalintehtaalla on toripäivä.

Kuulijanpaikka sattui olemaan vapaana Holmergs Four C:n kahvilapöydässä Taalintehtaalla, joka ”kuuluu” Parlamentille. Ilmoituslehden toimittaja päätti siksi istahtaa alas ja kuulla mitä nämä parhaassa iässä olevilla herrasmiehillä oli kokouksen esityslistalla.

Ainakin kymmenen vuotta Parlamentti on veikannut Lotossa ja viimeisinä vuosina myös Eurojackpotissa. Isot summat eivät ole vielä poksahtanut tilille, mutta reilun 14 € voitto tuli äskettäin.

- Meillä on aina sama jäsen joka vie kupongit sisään, kyllähän sitä tulee ajateltua josko se pistää kaikki eurot omaan taskuun, yksi jäsen pohtii.

Kokous jää pitkäksi aikaa ensimmäiseen kohtaan, sillä jäsenillä on vähän ongelmia saada kaikki kustannukset jaettua oikein ja maksettua.

- Se on aina yhtä vaikeaa vaihdella, kuin meillä on niin isot setelit. Sellaista sattuu kuin ryhmä kapitalisteja kokoontuu, Parlamentin vahvistamaton puheenjohtaja vitsailee.

Tulollaan on myös Baltic Jazz. Tapahtumaan monta Parlamentin jäsenistä ovat menossa. Jäsenillä ei ole vielä ollut aikaa katsella ohjelmaa niin tarkasti läpi, mutta he ovat sitä mieltä että tarjonta on suhteellisen samaa kuin Balticin alkuajoilla. Tapahtuma on herrasmiesten mielestä hyvä Kemiönsaarelle.

- Paljon vanhempaa jazzia. Vähän ”Svingit magistern”-tyyliä. Se ei ehkä ole mitään joka houkuttelee nuoria, yksi jäsen pohtii.

- Purjehdusveneiden määrä on tapahtuman aikana kuitenkin vähentynyt, vai onko ne vain tulleet isoimmiksi, yksi toinen jäsen vitsailee.

Seuraava kohta on vuosittainen kesäreissu. Pöydällä on reissu Öröhön, jota jokainen paikalla oleva pitää hyvänä vaihtoehtona. Viimeisinä kesinä Högsåra on ollut kesän kohokohta.

- On kuitenkin vaikeaa lähteä sinne nykyään, sillä yksi jäsen sai melkein porttikiellon sieltä viimeksi. Olemme siksi sitä mieltä että paikkaa kannattaa vaihtaa. Olemme myös tiedottaneet hänelle, että 70-80-vuotiaita naisia kannattaa jättää rauhaan, yksi jäsen informoi vitsailleen.

Kesäreissun ajankohta on kuitenkin vaikeaa lyödä lukkoon, koska Parlamentin sääprofeettaa ei ole vielä ilmoittanut millaista säätä on loppukesäksi tarjolla.

- Kesäsään olisi pitänyt tulla jo huhtikuussa, miten voidaan muuten tietää että kannattaa kesän aikana olla ulkona. Joudumme nyt vaan odottaamaan mitä profeetta lupaa ennen kuin päivä voidaan lyödä lukkoon, ryhmä toteaa.

Heille joka aurinko ja lämpöä on kesällä kaikkea, sääprofeetalla ei ole mieluista kerrottavaa.

- Vakaata kesää ei enää tulee, hän toteaa samaan aikaan kuin muu ryhmää kyseenalaistaa mitä vakaalla tarkoitetaan. Allekirjoitettu jättää tämän kysymyksen avoimeksi.

Kevään aikana poppoo kävi Bromarvissa.

- Se oli mukavaa reissu. Emme tehneet mitään ja söimme Tenholassa, he nauravat.

Kokous jatkuu ja keskustelua on mm. taksikysymyksestä, kalastuksesta, jalkapallon MM-kisoista, saaren lääkäritilanteesta sekä sotesta.

- Sotestahan tuli meille keskusteluaihe vielä vuosiksi. Meidän mielestä sitä ei olisi kannattanut lykätä, he tuumaavat.

Pieniä muutoksia ryhmän sääntökirjassa on myös tehty. Ennen kokousten aikana hyväksyttiin kolme valhetta jäsentä kohden. Nyt kuitenkin sellaisia metkuja ei enää hyväksytä.

- Monia asioita katsellaan siksi sormien lävitse, he nauravat.

Parlamentti antaa myös peukkuja kunnalle ja heidän työlleen Taalintehtaan vierasvenesatamassa. Jos valtuustolla tai muilla ihmisillä on kysymyksiä, niin voi piipahtaaa Holmbergs Four C:ssä ja kysyä Parlamentilta.

- Meillä on vastaus kaikkeen. Ainoa asia joka vuosien saatossa on jäänyt vastaamatta on aaltokorkeus merellä, he nauravat ja jatkavat kokousta.

 

Text & Foto: Jesper Lindblom

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram