Jonathan Forssman

Kylmä, harmaa ja sateinen syyssää Kaarinassa tahditti FC Bodan vaisuun peliin. Sarjajohtajalle KaaPolle voitto tarkoitti isoa askelta kohti kakkosta ensi kaudeksi, kun Piffen voitti sarjakakkosen FC Ålandin kotonaan.

Sarjajohtajat näyttivät heti alussa että revanssimielellä ollaan liikkeellä. Jo neljännellä minuutilla Niklas Kuusio teki 1-0. Vain muutama minuutti sen jälkeen Rami Ojanperä teki 2-0 ja 12 minuutilla Juho Salminen lisäsi johdon 3-0.

Vahvan KaaPo alun jälkeen FC Boda sai puolustuksen järjestykseen, ja tauolle mentiin 3-0 tilanteessa.

TOINEN puoliaika jatkui samoin nuotein, KaaPo piti palloa ja loi vaaralliset tilanteet. Bodalla oli vaikeata luoda mitään, kun Ahmed Majed hyökkäyspäässä jäi valitettavan yksin.

Ottelun 72 minuutilla ottelun pelaajaksi valittu Juho Salminen lisäsi vielä loppulukemiksi 4-0. Salminen oli koko ottelun aikana liikkeessä ja loi nopeudellaan harmaita hiuksia Bodan puolustuslinjalle.

Bodan ilonaiheena voidaan pitää nuoren Jonathan Forsmanin (kuvassa) nousu aloituskokonpanoon, ensimmäistä kertaa tällä kaudella kolmosessa.

YKSI ottelu on pelaamatta, ottelu TPK:ta vastaan joka pelataan 10.10. klo 19.15 Urheilupuiston Yläkentällä Turussa.

Almakodin kunnostus on erittäin ajankohktainen.

Moni Kemiönsaarelainen toivoo, että kunnalliset vanhainkodit myös jatkossa olisivat kunnallisia. Tämä käy ilmi asiaa ajavasta Kimito pensionärsförening-eläkeläisyhdistyksen nimienkeruukampanjasta, jolla tällä hetkellä onc yhdistyksen puheenjohtaja Carl-Erik Wasén ilmoittaa.

– Tuntuu todella hyvältä huomata, että moni on kanssamme samaa mieltä. Listoihin nimensä laittaneet eivät kaikki ole eläkeläisiä, vaan mukana on nuorempia saarelaisia, ja myös vapaa-ajan asukkaita.

Listat ovat esillä kaupoissa ja muissa paikoissa 10.10 saakka. Tämän jälkeen ne luovutetaan kunnanhallituksen puheenjohtajalle.

– En tiedä, jos pystymme vaikuttamaan päätöksentekijöihin tätä kautta. Toivomme kuitenkin lähettävämme selvän viestin omasta kannastamme, Wasén sanoo.

Teksti: Sam Cygnel, Foto: ABL/MN

jensskog

Jens Skog - tyytyväinen hienosta voitosta.

FC Boda kohtasi kauden viimeisessä kotiottelussaan Rauman Pallo Iirojen. Ennen taistoa vierailijat majailivat sarjataulukossa kolmannella sijalla, kun taas punamust löytyivät yhdeksänneltä sijalta.

Ottelua oli pelattuna ainoastaan kuusi minuuttia, kun Pallo Iirojen Juho Patola iski kamppailun avausosuman ja Boda oli heti taistelussa alakynnessä.

Boda yritti maalin jälkeen ottaa pallon haltuunsa, kun taas Pallo Iirot haki vastaiskuja. Huippupaikkoja ei saatu aikaan kun vasta puolituntista lähestyttiin, silloin Bodan nuori lupaus Markus Kuivala tarjoili kotiyleisölle unelmavedon. Reilusta 30 metristä hän tykitti sellaisen pommin, joka yllätti Pallo Iirot ja joukkueen maalivahtia etunenässä täydellisesti ja lukemat oli 1-1.

Pallo Iirot ei kuitenkaan antanut kotijoukkueen nauttia tilanteesta kauan, kun joukkueen maalikuningas Patola, ainoastaan minuutteja myöhemmin pisti vierailijat taas etupenkkiin päivän toisella ja kauden 12 osumallaan.

Reilut 40 minuuttia oli pelattuna, kun Kuivala ja Fredrik Börmanin seinäpeli antoi ensimmäiselle mainitulle laukaisupaikan. Kuivala näytti että hänen tykinsä ruuti oli päivän kunniaksi kuiva. Hänen painava laukauksensa suuntautui kuitenkin suoraan poikkiputkeen ja Pallo Iirot säästyivät tällä kertaa takaiskulta.

Juuri ennen puoliaikaa, Boda onnistui kuitenkin tasoittamaan kamppailua. Joukkueen kapteeni, Jens Skog luki matalam vapaapotkun erinomaisesti ja antoi sen mennä hänen ohitseen. Peliväline saapui suoraan Jimmy Röblomin syliin, joka ongelmitta pisti sen verkon perukoille. Tilanteessa 2-2 joukkueet lähtivät myös puoliajanviettoon.

TOINEN PUOLIAIKA alkoi täydellä vauhdilla ja maalipaikkoja rakennettiin molempiin päihin. Eraldi Gjondedaj teki huipputorjunnan lähietäisyydestä tulleen laukauksen jälkeen puoliajan ensimmäisillä minuuteilla.

Ainoastaan minuutteja myöhemmin on Bodan vuoro rakentaa läheltä pitää tilanteen, kun Röblom pelattiin läpi toisessa päädyssä. Laukaus ei kuitenkaan löytänyt tiensä Pallo Iirojen veskarin ohitse. Minuutteja myöhemmin, kotijoukkueen Ahmed Al-Shekhli osoitti taitonsa, kun hän kylmän viileästi toi oikealta pallon rangaistusalueelle, vei vielä maalivahdin kuppi Gevalialle ennen kun hän laittoi pallon Pallo Iirojen tyhjään verkkoon, 3-2 Bodalle, joka ensimmäistä kertaa otti ottelussa johtopaikan.

Maalin jälkeen, Pallo Iirot otti tahtipuikon itselleen. Noin tunti oli pelattuna kun he rakensivat oikealta hyvän maalitekopaikan. Raumakärki pisti pallon Gjondedajn ohitse, mutta Markus Dahlbom ilmestyi maaliviivalle ja pelastavana enkelinä poisti pallon vaarapaikasta ja varmisti samalla että tuloksella 3-2 lähdettiin viimeiselle puolituntiselle.

Kello lähestyi viimeistä varttia, kun kotijoukkue sai vapaapotkun vasemmalta hyökkäyssuunnassa. Börmanin vapaapotku suuntautui kohti rangaistuspotkupilkkua, kun Pallo Iirojen pakki puski pallon kohti omaa maalia. Kaarrepallo meni yli joukkueen oman vereäjävartijan ja maaliin. 4-2 Bodalle, joka otti vankan otteen ottelun pisteistä.

80 minuuttia oli pelattuna kun Röblom sai huippupaikan tappaa ottelua. Puolittaisessa läpiajossa hänen laukauksensa suuntautui kuitenkin suoraan maalivahtia kohti.

Varsinainen peliaika oli lähes täynnä, kun Börmanin vapaapotku taas kerran pisti Pallo Iirojen puolustusta koville. Arthur Lundström oli pienen flipperin jälkeen ensimmäisenä pallossa ja pisti sen verkon puolelle, 5-2 Bodalle, joka tuloksella otti kauden viimeisestä kotiottelusta täyden pistepotin.

BODAN PARHAAKSI pelaajaksi valittu Markus Kuivala oli iloinen että joukkue pystyi tarjoamaan kotiyleisölle voiton kauden viimeisestä kotiottelusta.

– Aloitimme hieman heikosti, mutta ensimmäisen maalin jälkeen, peli aukesi meille. Tuntuu parin rankemman ottelun jälkeen hyvältä voittaa, Kuivala toteaa.

Seuraavan ottelunsa Boda pelaa 30.9 klo 14.00 Kaarinan keskuskentällä KaaPoa vastaan.

Sarjataulukko

Suomen riistakeskuksen Varsinais-Suomen toimialueelle on myönnetty syksyn metsästyskaudelle pyyntilupia 10335 kpl valkohäntäpeuralle ja 1726 kpl hirvelle. Hirven ja valkohäntäpeuran metsästys voidaan aloittaa vahtimalla pellolta 1.9.2017 alkaen. Hirven metsästys muilla menetelmillä alkaa 14.10.2017 ja valkohäntäpeuran metsästys 30.09.2017.

Luonnonvarakeskuksen mukaan valkohäntäpeurojen koko maan kanta-arvio on 80000 eläintä. Saadun saaliin perusteella arvioidaan n. 30 % Suomen kannasta elävän Varsinais-Suomen alueella. Valkohäntäpeura on Varsinais-Suomen tärkein riistaeläin.

Hirvikantaa hoidetaan Varsinais-Suomessa viidellä eri hirvitalousalueella, joilla elää Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan n. 3900 hirveä. Metsästyksen tavoitteena yleisesti koko alueella on pieni hirvikannan lasku.

Mikäli aikoo metsästää esimerkiksi hirveä tai valkohäntäpeuraa rihlatulla luotiaseella, tulee suorittaa ampumakoe.  Kemiönsaaren riistanhoitoyhdistys järjestää ampumakokeet Vestlaxin ampumaradalla 21.9. ja 30.9.

Siv Vesterlund-Karlsson Kemiönsaaren riistanhoitoyhdistyksestä kertoo, että Kemiönsaarella on 27 metsästysseuraa, jotka metsästävät peuraa ja hirveä. Vuosina 2016-2017 Kemiönsaarella ammuttiin 689 valkohäntäpeuraa. Vuonna 2016 ammuttiin 282 hirveä. Valkohäntäpeurojen lupamäärä vuosille 2017-2018 on 750. Hirvien lupamäärä vuodelle 2017 on 230.

METSÄSTYS on yksi keino säädellä hirvikannan tiheyttä ja näin vähennetään onnettomuusriskiä. Hirvikolaririski on suurimmillaan syksyn tullen hirvien kiiman aikana syys-lokakuussa ja metsästyskauden alkaessa. Ajallisesti hirvionnettomuudet sijoittuvat lähitunteihin ennen ja jälkeen auringonlaskun. Liikenneviraston mukaan vuonna 2016 Suomen teiltä tilastoitiin 1 881 hirvionnettomuutta.

Jos hirvi tulee tiellä vastaan, eikä sitä ehdi väistää jarruttamalla, kannattaa se aina yrittää ohittaa takapuolelta. Hirvi on yleensä niin päättäväinen, ettei kovin helpolla muuta suuntaansa, vaan jatkaa suoraan eteenpäin. Hirvi ei väistä autoa, joten oikeastaan ainoa pelastus on yrittää väistää hirven takaa.

Teiden varsilla olevat hirvivaaramerkit varoittavat autoilijoita tyypillisimmistä hirvireiteistä esimerkiksi hirviaitojen alkamis- ja loppumispisteissä. Merkit sijoitetaan sinne, missä varoitettavaa todella on. Hirvivaaramerkkien alueella on syytä hiljentää nopeutta ja tehostaa havainnointia.

Texkt/Teksti: Kati Lönnqvist/IS, Foto: Hanna Holmberg

Kalkholmen

Tekninen lautakunta päätti tiistaina 12.9. pidetyssä kokouksessa Västanfjärdissä sijaitsevasta Kalkholmenin kiinteistön myynnistä. Kiinteistö on ollut myynnissä vuodesta 2009. Lautakunta päätti yksimielisesti esityksen mukaan hyväksyä Marja-Leena Jukan perustettavan yhtiön tekemän ostotarjouksen. Kiinteistökauppaan sisältyvät ravintola ja hallirakennus, noin hehtaarin kokoinen tontti ja jonkin verran ranta-aluetta.

Alueella on kunnan hoitama veneenlaskuramppi ja matonpesupaikka, jotka jäävät yleiseen käyttöön ja merkittiin rasitteeksi. Kauppa ei myöskään tule vaikuttamaan laitureiden käyttöön, teknisen lautakunnan varapuheenjohtaja Janne Salonen kertoo.

- Päätös oli yksimielinen, mutta herätti kuitenkin paljon keskustelua. Positiivisena näen, että uusi omistaja on innostunut ja halukas yrittämään ja kehittämään toimintaa. Suunnitelmissa on mainittu esimerkiksi ravintolatoiminnan jatkaminen ja ginitislaamon perustaminen. Uudella yrittäjällä on entuudestaan Brännbodan vanhassa kansakoulussa Västanfjärdissä majoitus- ja ravintolakokonaisuus Kansakoulu.

Teksti: Kati Lönnqvist