Forneldarnas natt i Dalsbruk

Aloitteenottajia. Edustajat molemmista yhdistyksistä, Vas. Annica Lindroos, Sylle Fagerström, Lotta Kare ja Päivikki Lindroos toivovat menestyvää tapahtumaa.

Taalintehtaan kyläyhdistys tulee tänäkin vuonna järjestämään Muinaistulien yön Taalintehtaan Tallimäentiellä. Uutta tälle vuodelle on yhteistyö Långö-Apelholm-seuran kanssa, joka näkyy ”Syödään yhdessä”-konseptilla. Illallinen käynnistää illan elokuun 26 päivänä.

- Långö-Apelholm-seura otti meihin yhteyttä ja keskustelimme aiheesta. Lähdimme mukaan, koska se oli mielestämme hyvää idea, Taalintehtaan kyläyhdistyksen Sylle Fagerström sanoo.

”Syömme yhdessä” on maanlaajuinen tapahtuma, joka järjestetään Suomi-100 muistoksi. Ajatus on saada niin monta kuin mahdollista syömään yhdessä pitkän pöydän ääreen. Tapahtuman virallinen ajankohta sattui olemaan 25.-27.8, eli samana viikonloppuna, kun maan eteläosissa juhlistetaan Muinaistulien yötä.

- Sain tietää tapahtumasta, kun näin kuvia samankaltaisesta tapahtumasta Helsingin Esplanadilta. Mietiskelin silloin että tämmöinen tapahtuma voisi toimia myös Kemiönsaarella, joten otin yhteyttä Taalintehtaan kyläyhdistykseen. Sen jälkeen asiat on mennyt hyvin eteenpäin, Långö-Apelholm-seuran varapuheenjohtaja Lotta Kare toteaa.

- Moni suomalainen, joka sillä viikonloppuna on ulkomailla, järjestää myös siellä ”Syödään yhdessä-illallisen” muiden paikalla olevien suomalaisten kanssa. Addis Abeba, Kuala Lumpur ja Washington on mm. kaupunkeja joissa tällaiset illalliset myös pidetään, hän jatkaa.

Långö-Apelholmenin yhdistys, joka on tapahtuman aloitteentekijä, on saaristossa vuonna 2011 perustettu asukasyhdistys. Perustamisen jälkeen yhdistys on tehnyt matkoja saaristossa. Viime vuonna he tekivät mm. matkan Öröseen.

- Nyt kun olemme toimineet saaristossa, halusimme mukaan myös mantereelle. Kiva että yhteistyö Taalintehtaan kyläyhdistyksen kanssa on aloitettu. Toivottavasti moni löytää tiensä tapahtumaan, Långö-Apelholm-seuran puheenjohtaja Päivikki Lindroos sanoo.

- Paikkoja illalliselle on kaikille. Miksei lyötäisiin ennätystä pitämällä tapahtuman pisintä pöytää. Menussa on luvassa Portsiden lohikeittoa, joka maksaa 7€, Taalintehtaan kyläyhdistyksen Annica Lindroos lisää.

Muinaistulien yö, jatkuu illallisen jälkeen perinteisesti tanssilla Finemangin tahtiin. Myöhemmin illalla on luvassa Muinaistulen sytyttäminen ennen kun Suomi-100 ilotulitus päättää illan.

- Tämä on tapahtuma, jota ei kannattaa jättää väliin. Toivottavasti sää on myös meidän puolella, seurojen edustajat toteavat.

Paikat ”Syödään yhdessä” tapahtumaan on pakko varata. Varaaminen suoritetaan soittamalla tai lähettämällä sähköpostin Annica Lindrookselle 040 565 4431, annicalin14@gmail.com tai Lotta Karelle 040 828 1910, lotta.karelux-felix.com.

Ronski Ronnie & Opman II

Hevosmatkailu käsittää matkailua, jossa hevonen kuuluu olennaisena osana matkailuelämyksen tuottamiseen. Ideana on yhdistää hevonen, luonto ja jokin aktiviteetti. Usein hevosmatkailutuotteissa on mahdollisuus mm. majoitukseen ja ruokailuun palvelun tuottajan toimesta, tai yhteistyökumppanien avulla.

Luonto, maaseudun rauha ja tietysti hevonen itsessään ovat hevosmatkailun ehdottomia vetovoimatekijöitä. Hevosmatkailulta halutaan elämyksiä. Asiakkaan ei tarvitse olla kokenut hevosalan tuntija, vaan monet hevosmatkailun tuotteet on tarkoitettu myös ensikertalaisille. Ratsastuksen ei tarvitse kuulua ollenkaan hevosmatkailutuotteeseen, vaan tuote voi olla esimerkiksi näyttely, tai vaikka kärryajelu. Hevosmatkailuun liittyviä aktiviteetteja ovat esimerkiksi retket, vaellukset, leirit ja kurssit. Myös messut, kilpailut, seminaarit ja ajelutukset voidaan lukea hevosmatkailutuotteisiin.

Hevosmatkailu voi olla monelle kunnalle vetovoimatekijä ja kunnan näkyvyyden ja tunnettuuden lisääjä.

 

Ilmoituslehti tarkastelee mitä voi kokea Kemiönsaarella Hevosteema liitteessä torstaina 27.7.

Ilmoitukset ja mahdolliset juttuvinkit abl©abl-kimito.fi, merkillä “Hevonen Kemiönsaarella”.

 

Teksti ja kuva: Kati Lönnqvist

Lauantaina 22.7. pidettävillä Kasnäs-päivillä on luvassa monipuolista ohjelmaa koko perheelle, kuten mm. markkinat, arpajaiset ja huutokauppa. Tapahtumassa on mahdollisuus päästä kokeilemaan Rib-venettä, tai koeajamaan Teslaa.

Kasnäsin kyläyhdistys valmistaa vohveleita. Eläinten ystäviä paikalla ovat ilahduttamassa lampaat ja hanhet. Lapsille on myös järjestetty poniratsastusta. Kaverikoira-toiminta esittäytyy. Fyysistä toimintaa tarjoaa Suomi 100 –hyväntekeväisyysjumppa Itämeren hyväksi. Kasnäsin kesävieras julkistetaan ja päivä päättyy ShowDownin tahdittamiin tansseihin illalla.

Rosalan viikinkikylän vuosittaiset viikinkipäivät järjestetään jo 13. kertaa 22. – 23. heinäkuuta Rosalassa. Keskuksessa vierailee viikonlopun ajan ryhmä viikinkejä, jotka asuvat viikinkikylässä ja esittelevät vierailijoille viikinkiaikaista elämää. Myynnissä on mm. viikinkiajan tekniikalla tehtyjä käsitöitä, sekä muita tuotteita.

Vierailla on mahdollisuus osallistua aktiviteetteihin, kuten esimerkiksi kirveenheittoon, miekkailuun, köydenvetoon, tai vaikka koko perheen suosittuun ajanvietteeseen kenttäleivän paistoon avotulella. Lisäksi ohjelmassa on mm. taistelunäytöksiä, opastettuja kierroksia viikinkikylään ja viikinkien muotinäytös.

kasnasinfo

Infopiste turisteille Kasnäsissa, on lähtenyt raketin lailla liikkeelle. Paikalla on aina kaksi henkilöä, jotka vastaavat turistien sekä paikallisten kysymyksiin parhaalla mahdollisella tavalla. Infopiste on ollut pystyssä noin kuukauden. Kesäkuussa oli 20-40 kävijää päivää kohden. Tahti on kiihtynyt, heinäkuussa vierailijoiden määrä on tuplaantunut.

- Infopisteen ensimmäisinä päivinä sadetta tuli kaatamalla ja porukkaa ei tullut, joten istuimme täällä ihmettelemässä mitä tästä tulee, Maria Bergfelt muistelee.

 

Mutta voidaan hyvin todeta että siitä tuli jotain. Heinäkuun ennätys on ollut 100 ihmistä. Eniten on kyse kesävieraista, jotka tulevat infopisteeseen kysymään eri asioista.

- Eniten kysymyksiä tulee veneistä. Mitkä lähtevät Rosalaan ja mitkä Bengtskäriin, ja mihin aikoihin he lähtevät jne. Yöpymis- sekä parkkikysymyksiä ovat myös olleet monia, kesätyöntekijä Ellinor Lind sanoo.

- Olen viihtynyt täällä. Olen saanut käyttää monia kieliä ja oppinut paljon, hauskaa on ollut, hän jatkaa.

 

Infopiste turisteilleon pystytty Kasnäsin, Kemiönsaaren kunnan ja Metsähallituksen yhteistyössä.

- Olemme saaneet paljon hyvää palautetta, mikä osoittaa että tarvetta on ollut. Mielestäni on hyvä asia että tällainen tuli Kasnäsiin, Bergfelt sanoo.

 

Text & foto: Jesper Lindblom

Ilmoituslehden uudesta mainosvideosta “parempi torstai”, joka julkaistiin runsas viikko sitten, on tullut yksi Ilmoituslehden eniten levinneistä ja katsotuimmista videoista koskaan. Maanantaina se oli jo saavuttanut yli 3900 katsojaa Facebookissa.

Humoristinen mainosvideo, jonka mediaopiskeleva Roxy Mikkonen teki, oli projektityö lehdeltä.Video kuvattiin Sillisatamassa, jossa hän suorittaa työharjoittelunsa. Roxy sai idean kun oli viettäessään kesiä Kemiönsaarella huomannut torstain olevan viikon kohokohta monille Ilmoituslehden tilaajille.

- Opiskelen kuvausta ja editointia ja tämä projekti oli oikeastaan osa työharjoitteluani. Yritän koko ajan luoda teknisiä haasteita itselleni. Lisähaasteeni oli tässä elokuvassa käsikirjoituksen radikaalinen lyhentäminen mainosformaattiin. Kohtausten oli oltava lyhyitä, mutta kuitenkin välittää elokuvan viestiä sekunneissa, Roxy selittää.

 

Tarkoitus oli tehdä elokuvasta mahdollisimman liioiteltu. Viestin välittämiseen hän tarvitsi näyttelijän. Kesätoimittaja Jesper Lindblom, joka ennen oli näytellyt, houkutettiin mukaan Roxyn ensimmäiseen mainokseen. Kuvaamiseen meni itsessään melkein kokonainen päivä.

- Haasteeni oli lähinnä saada ilmeet uskottaviksi alle sekuntien pituisissa klipeissä. Roxyn selkeät ohjeet siitä, miten minun piti olla, teki näyttelemisestä helpompaa, sanoo Jesper.

- Kun on tottunut olemaan vain kameran edessä, oli projekti silmiä avaava kokemus. Ymmärsin kuinka pieni osa itse kuvaaminen on koko prosessia. Se sai minut arvostamaan Roxyn ja hänen harjoitteluohjaajan Peter Flinkmanin työtä entistä enemmän. Oli myös hauskaa työskennellä heidän kanssaan!, Jesper jatkaa.

 

Vaikka elokuva onkin lyhyt, se on vaatinut paljon aikaa. Roxy laittoi paljon aikaa eri tekniikoiden oppimiseen ja opiskelemiseen.

- Jälkituotannon aikana toivoin välillä että Jesper olisi ollut kalju. Hänen hiuksien hienosäätöön meni paljon aikaa, mutta se oli hauskaa, Roxy nauraa.

- Olen iloinen että hän pystyi heittäytymään näin hassuun projektiin ja uskalsi tehdä jotain vähän erilaista. Häntä oli helppo ohjata ja oli muutenkin kivaa työskennellä hänen kanssaan! Roxy jatkaa.

Kesän aikana hän tekee videoprojekteja paikallisille yrityksille, ja kertoo saaneensa paljon irti ensimmäisestä mainoselokuvastaan. Ainahan sitä oppii virheistään ja kaikki menee sujuvammin ensi keralla. Projekti oli kaiken työn arvoista ja on johtanut hyvään palautteeseen.

- Olemme positiivisesti yllättyneitä kuinka hyvin se on vastaanotettu, sanovat Roxy ja Jesper.

 

VOITA ROCKOFF FESTARIPASSIT

Mainosvideon menestyksen ansiosta Ilmoituslehti arpoo kaksi festaripassia Rockoff festivaaliin. Jotta saisit olla mukana arvonnassa, sinun on otettava Abl-selfie ja jaettava se joko Instagramissa tai Facebookissa käyttäen #ablselfie viimeistään 17.7. Kaikken kilpailuntykkääjien ja kommenttien kesken arvotaan myös festaripassi Rockoffiin. Kuvia voi myös toimittaa sähköpostitse os. abl@abl-kimito.fi. Ilmoituslehti pidättää oikeuden kuvien julkaisemiseen. (Facebook tai Instagram eivät ole osallisia kilpailussa).

www.facebook.com/annonsbladet/

 

Baltic Jazz 30 år. De frivilliga är redo.

30-vuotisjuhlaansa viettävä Baltic Jazz on kulman takana ja kaikki alkaa olla valmista festivaalin alla. Tiistaina vapaaehtoiset kokoontuivat tarkistamaan kaikkien tehtävät festivaaliviikonloppua varten. Baltic Jazzin Emmi Väärälle festivaali on kolmas toiminnanjohtajana. Kolmas kerta tulee myös olemaan hänen viimeisensä Baltic Jazzin toiminnanjohtajana.

– On liian hektistä olla toiminnanjohtaja Taalintehtaalla, kun asun Helsingissä. Olen oppinut todella paljon ja saanut suurta vastuuta. Mitä teen tämän jälkeen, on vielä avoinna. Haluan nyt vain keskittyä viettämään ”Balticin” 30-vuotisjuhlaa ja toivon, että siitä tulee hieno sellainen, Väärä sanoo.

Hän on ollut vapaaehtoisena mukana 12-vuotiaasta. Hänen mielestään tuntuu hienolta, nyt kun 30 vuotias Baltic Jazz on koputtamassa oveen.

– Festivaalista on tullut tärkeä osa Kemiönsaaren yhdyskuntaa. On uskomatonta, että kartalla niinkin etäinen paikka kuin Taalintehdas, voi järjestää festivaalin, joka täyttää jo 30 vuotta, Väärä toteaa.

– Tuntuu hienolta, että niin monet ihmiset tuntevat festivaalin, jota ei edes olisi ilman kaikkia näitä vapaaehtoisia, jotka vuosi vuodelta ovat mukana. Suurkiitos heille kaikille, hän jatkaa.

Baltic Jazz on poiminut 30 -vuotisjuhlafestivaaliin mukaan useita aiemmin kysyttäjä artisteja, kuten Andreas Petterssonin ja Carling Familyn. Ennakkolippuja festivaaliin on myyty 400 kappaletta.

– Useimmat saapujista ostavat lippunsa paikan päältä. Tilanne on parempi kuin viime vuonna ja odotamme että noin 3000 lippua myydään, Väärä sanoo.

 

Ruukinmuseossa on 30-vuotiaan festivaalin kunniaksi Baltic Jazz-näyttely, jossa on näytillä esineitä alkuajoista saakka.

– T-paitoja, lehtiä, kaikenlaista mitä Hasse (Ginlund) on saanut käsiinsä, on näytillä. Se on hieno muistonäyttely, jossa kannattaa käydä, Väärä toteaa.

 

Suomi 100 juhlavuotta juhlistetaan samaan aikaan Baltic Jazzin kanssa. Tämä näkyy myös festivaalissa, nuoren Panu Savolaisen toimesta.

– Savolainen pitää konsertin,  jossa on suomalaisia klassikoita uudelleen sovitettuina jazzversioiksi. Hieno ele kunnioittaa myös Suomi 100 juhlavuotta, Väärä sanoo.

Tekniikka ja valo hoidetaan jo kolmatta vuotta turkulaisen Rajupajan toimesta. Uutena on mukana Lahtelainen EventPro, joka vastaa juomatarjoilusta puistossa ja Verstaassa. Olutteltan jazzkadulla hoitaa jälleen PortSide.

 

Baltic Jazzin varapuheenjohtaja, taalintehtaalainen Jenni Lindroos on ollut mukana 15-vuotiaasta saakka. Tänä aikana hän on edennyt infokioskista nykyiseen asemaansa varapuheenjohtajaksi. Tämän lisäksi hän vastaa artistien majoituksesta, sekä kioskeista.

– Kun tulin kuvioon mukaan, en tiennyt mistä festivaalissa oli oikeastaan kyse. Nyt olen saanut enemmän kokemusta ja vaikka se joskus tuntuu raskaalta, niin festivaalissa on jotain, mikä joka kerta vetää minut takaisin. Rakastan nähdä, kun Taalintehdas täyttyy iloisista ihmisistä, jotka viihtyvät, Lindroos sanoo.

– On aika uskomatonta, että näin pieni kylä kuten Taalintehdas, voi järjestää näin ison festivaalin. Haluan siksi jatkossakin olla mukana tässä, hän jatkaa.

Paljon on jo Lindroosin aikana muuttunut. Suurimmat erot ovat festivaalia koskevissa säännöissä.

– Ruokamyyjille pitää olla esim. erillinen WC, mitä kukaan muu ei saa käyttää. Lisäksi kaikilla, jotka ovat ruoan kanssa tekemisissä, täytyy olla hygieniapassi. Alkoholilaki on myös muuttunut, nyt vaaditaan aidattuja anniskelualueita. Nämä ovat ainoastaan muutamia esimerkkejä, jotka ovat tuoneet paljon enemmän töitä. Tämä vaatii, että kaikkien vastuuhenkilöiden täytyy olla tietoisia näistä laeista ja löytää ratkaisut niiden toteuttamiseen, Lindroos sanoo.

Artistien majoitus on ollut hänen vastuullaan vuodesta 2004. Radikaalisia asioita ei tällä osa-alueella ole hänen mielestään tapahtunut.

– Aluksi tämä oli vähän haastavaa. Nyt olen kuitenkin tottunut. On pakko vain oppia mitkä paikat artistit haluavat jne. Monet artistit, jotka saapuvat ensimmäistä kertaa, eivät oikein ymmärrä, ettei täältä löydy suurta hotellia. Kun he saapuvat toista kertaa, asiat sujuvat helpommin, silloin he jo tietävät Taalintehtaasta ja Kemiönsaaresta, Lindroos sanoo.

– Suuri kiitos tästä kuuluu myös majoituspaikoille, jotka ovat olleet todella joustavia. Joskus tapahtuu pieniä haasteita artistien kanssa, jotka yhtäkkiä sittenkin haluavat tyttöystävänsä mukaan, tai muuta vastaavaa. Loppujen lopuksi kaikki on kuitenkin mennyt hyvin, Lindroos nauraa.

Festivaaliviikonlopulle hän toivoo hyvää ja festivaaliystävällistä säätä.

– Nähdään Baltic Jazzin 30-vuotisjuhlafestivaalilla, Lindroos lopettaa.

 

Linkki Baltic Jazz lehteen missä koko festariohjelma:  Baltic Jazz lehti

 

Teksti & kuva: Jesper lindblom

Tanja Liljeqvist

Kasnäsin kylätoimikunnnan puheenjohtaja Tanja Liljeqvist

Vuoden Kesävieras -nimitys annetaan henkilölle, joka positiivisesti ja aktiivisesti jakaa rakkautensa saaristoon ja Kasnäsiin.

Raatina toimii kylätoimikunnan johto. Ehdokkaita ja perustelut voi ilmoittaa kylätoimikunnnan puheenjohtajalle Tanja Liljeqvistille osoitteeseen tanja.liljeqvist@kasnas.com 16.7.2017 mennessä.

Vuoden Kesävieras julkaistaan Kasnäspäivänä 22.7.2017.

ReneKallonen

René Kallonen seurajoukkue Turku Titansin paidassa.

Euroopan Mestaruuskilpailut Box Lacrossessa käydään Turussa 8-15.7. Mukana Suomen reilut 20 hengen maajoukkueryhmässä, on myös Kemiönsaarelainen René Kallonen. Sen jälkeen kun hän sai paikan maajoukkueessa hän on pysynyt mukana ringissä. Debyytti tapahtui viime kesällä Field Lacrossen EM-kisoissa.

- Talven aikana järjestettiin pari tryout leiriä ennen kevään Prahan viimeistä maajoukkueleiriä. Nimeni on roikkunut mukana ryhmässä ja on sitä nytkin EM-kisoihin, mikä tuntuu hyvältä, Kallonen sanoo.

Ennen viikonloppuna alkavia EM kisoja, Kallonen on hieman jännittynyt, koska paine on pistetty isännille. Kemiöläinen uskoo kuitenkin että joukkueella on kaikki saumat edetä pitkälle, mikäli peli toimii.

- Meillä on kova lohko. Tavoite on kuitenkin että menemme niin pitkälle kun mahdollista, Kallonen toteaa.

 Henkilökohtaisia tavoitteita Kallonen ei halua laittaa, vaan hän aikoo taistella ja nauttia jokaisesta minuutista pelikentällä.

- Haluan pelata hyvin ja sillä auttaa joukkuetta menestymään. Tilanne näyttää hyvältä, olen kunnossa, joten kiva katsoa miten pitkälle se riittää, Kallonen sanoo.

Suomen pelit EM-kisoissa pyörähtävät käyntiin Gatorade Centerissä lauantaina kello 20, Tshekkiä vastaan.

Euroopan Mestaruuskilpailut Box Lacrossessa, Turku

Suomen ottelut lohkossa:

8.7    20.00Suomi – TshekkiGatorade Center

9.7    17.00Saksa – SuomiGatorade Center

10.7  20.00Englanti – SuomiGatorade Center

Euroopan Mestaruuskilpailujen kotisivut: http://www.eblc2017.com

vadretsommaren2017

Dessa iakttagelser är gjorda våren 2017 i Dalsbruk av Erik Sjöblom och inlämnat till redaktionen av Stig Österberg på Stigs Kontor & Foto.

Juli

Juli kommer in med ganska ostadigt väder, men dock varmt. Men det följer sol och mycket varma dagar. Vi har också åska här och kraftiga regnskurar någon dag. En mycket vacker juli. Kraftiga åskbyar några dagar i månaden

Augusti

Mycket vackra dagar har vi här flera dagar in i augusti. Vi får också någon åskby som har med sig regn och hårt väder. Men överlag har vi en fin augusti månad.

September

September kommer in, men betydligt kallare dagar och nätter. Men ändå så har vi fina soliga dagar. En ganska hård storm har vi här i medlet på månaden. Vi kan också få ganska mycket regn och hårda vindar. Ganska svala nätter i slutet på månaden.

Oktober

Vi har fina soliga dagar någon dag in i månaden. Men det mulnar och vi får mycket regn, och mycket, samt kraftiga vindar från sydost. Vi får sedan mycket kallare dagar och nätter, ja, kanske några frostnätter. I slutet på månaden mycket fina dagar.

Erik önskar en trevlig och skön sommar!

Väl mött på Baltic Jazz inkommande helg!

www.balticjazz.com

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram