19.11.2018

Mångsidigt program under Svenska veckan

svenska veckan 2017

Tobias Björklund från Föreningsakuten, Anne Lindroos från Luckan och kultursekreteraren Hanne Mehtonen-Rinne ögnar igenom Svenska veckans program.  

Svenska veckan firas 6-12 november. Det har man gjort sedan år 2000. På Kimitoön firar man för tredje gågen. Programmet koordineras av Luckan i samarbete med biblioteket, fritids- och kultursektionen samt Folktinget. Också Dragsfjärds hembygdsförening arrangerar program.

Med Svenska veckan vill man bidra till firandet av Svenska dagen och erbjuda möjligheter att ta del av mångsidigt kulturutbud på svenska. Svenska veckan är tänkt att fungera som en förenande länk mellan svensk- och finskspråkig befolkning. Viktigaste målgrupp är barn och unga men program finns för alla åldrar.

Anne Lindroos i Luckan berättar att även finskspråkiga är mycket välkomna att ta del av programmet.

På måndagen kl. 10-11 leder Benny Törnroos allsång för barn i Almahemmet. På tisdagen kl. 18-20.30 visas filmen Sameblod i Villa Lande. Efter filmen kan man stanna kvar och diskutera den. Kaffe och tilltugg serveras. För de minsta barnen blir det sagokarneval i Villa Lande på onsdagen kl. 9-10.30. Högstadieeleverna läser sagor för barnen och dagisbarnen har bjudits in. På fredagen uppträder improvisationsteatern Stjärnfall i Villa Lande kl. 13.40 och 14.45.

Veckan avslutas med en konsert med Lasse Mårtensons mest älskade visor. Solister är Ami Aspelund, Johanna Ahlmark och Benny Törnroos.

 

TOBIAS BJÖRKLUND från Föreningsakuten berättar att akuten under Svenska veckan arrangerar mycket verksamhet för föreningarna och de föreningsaktiva på Kimitoön. Projektet avslutas vid årsskiftet och Svenska veckan är ett lämpligt tillfälle att arrangera program för föreningarna.

På tisdagen träffas byalagen i Storfinnhova kl. 15.15-17.15. På onsdagen arrangeras en POP UP för föreningsaktiva och andra intresserade kl. 15-18 i Villa Lande.

På torsdagen föreläser Christoph Treier i Villa Lande under rubriken ”Föreningsarbete – en unik möjlighet att utveckla sig själv och sin karriär”. Föreläsningen passar också för ungdomar och arrangören hoppas att de kommer och lyssnar till föreläsningen och att de ska engagera sig mera i föreningslivet.

Till många av Svenska veckans program ska man förhandsanmäla sig och somliga begivenheter är avgiftsbelagda. Anmälningar till Anne Lindroos i Luckan per telefon 044 7260170. Detaljerat Svenska veckanprogram på nätadressen http://svenskaveckan.fi/orter/kimitoon.

 

Teksti & kuva: Kati Lönnqvist/IS

svenskaveckan2017
Share this in: