19.11.2018

Kaktävlingen på Kimitoön är avgjord!

  • Kimioonbakelsen
  • kimitoons_inne
  • veronikas

Vinnaren av Kimitoöns bakverkstävling är Lilly Thomanders bakelse “Äppel, dill och honung”. Hennes bakverk föll hela juryn i smaken med ett krispigt men mjukt tuggmotstånd, ett överraskande innehåll där de olika smakerna kommer till sin rätt och där även utformningen tilltalar ögat. Smaken är fräsch med en saltig twist.

Inspirationen till bakelsen fick Thomander av ihopslagningen av de tre gamla kommunerna, Kimito, Västanfjärd och Dragsfjärd, till en gemensam, ny skärgårdskommun. Äpplena till bakelsen kommer från Charlottas trädgård i Västanfjärd, dillen kommer från Rosendal i Dragsfjärd och honungen är Pekka Salminens och Lea Räisänens ekologiska skärgårdshonung från Kimito.

– Jag ville tillverka en bakelse som är lite annorlunda och nytänkande, en bakelse som inte alla förväntar sig, berättar Thomander.  Jag känner att här på Kimitoön får man vara sig själv och förverkliga sina drömmar. Ingredienserna är traditionella produkter från ön, men att kombinera dem så här är nytt.

Juryns medlemmar Hans Ginlund och Tony Holtegaard berömmer bakelsen och tycker att det är ett bakverk som kan bakas av såväl proffs som hemmabagare.

– Receptet ser inte så enkelt ut, men då man väl vågar prova på det kommer det nog att gå som en dans, säger Holtegaard.

Bakelsen är rund och droppformad med en vackert vit glans.

– Jag ville hålla utseendet simpelt och stilrent, som jag även upplever skärgården på Kimitoön. Den är blå och vit för att hylla Finlands 100-års självständighet, förklarar Thomander.

– Bollen har sin charm, säger Hans Ginlund och jurymedlemmarna konstaterar att den glansiga bakelsen även är hållbar, vilket är ett plus.

Bakelsen kommer troligtvis att stå på mångas kaffebord i december, då den nationella blåvita kaffestunden firas den 5.12 kl. 14.00. Tanken med kaffestunden är en stund av gemenskap, och det var också den blåvita kaffestunden som inspirerade till att efterlysa Kimitoöns eget bakverk.

– Nu har vi en egen bakelse, utropar Cathina Wretdal-Lindström från kommunen glatt och hoppas att många vågar prova på receptet, som nu är offentligt.

Juryn vill även dela ut ett hedersomnämnande i tävlingen. Det går till tävlingens yngsta deltagare Veronika Laurén, som har skapat ”Veronikas bakelse”.

– Veronikas bakelse är skapat av en hel familj, och har en humoristisk men fin baktanke, säger Hanna Mehtonen-Rinne.

Kakan, med smak av kinuski, tranbär och mandel beskrivs av skaparen så här: “Karaktären av denna unika skapelse avspelglar den typiska Kimitoöbon; god, snygg, småsur mellan varven och med tuggmotstånd. Kan också spetsas med tranbärslikör så blir det en riktig fylletårta.”

Kaktävlingen på Kimitoön fick in 7 bakverk inom utsatt tid. Den yngsta bagaren som deltog var 11 år och den äldsta var 85 år. Bland de tävlande verken fanns muffins, tårta, bakelse och kaka i långpanna.

– Vi är jätteglada över att ha fått så många och otroligt fina och goda bidrag, säger Cathina Wretdal-Lindström.

Alla bakverk hade en berättelse om hur bakverket anknyter till Kimitoön. De flesta hade använt sig av lokala råvaror i sitt bakverk. Äpplet var en återkommande ingrediens i mångas bakverk.

– Det bevisar att vi på Kimitoön har förstått värdet i närmat och lokala råvaror, säger Wretdal-Lindström.

 

KIMITOÖNS BAKELSE

“Äppel, dill och honung”

Recept ca. 15st bakelser

Receptet är skapat av Lilly Thomander

 

Äppelbotten

100g rumstempererat smör

1½ dl socker

2st ägg

2dl Kimito Kvarns Vetemjöl 

1tsk bakpulver

½dl mjölk

2st äpplen

Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i smeten växelvis med mjölken. Bred ut smeten på en lågpanna (ca. 20x30cm) klädd med bakplåtspapper. Kärna äpplena och skär dem i små tärningar. Tryck ner tärningarna i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-30min på 200 grader. Låt svalna.

Stansa ut i sådan storlek att dom sedan går in i bakelse-silikonformen utan att röra i kanterna.

 

Äppelgelé med dill

200g äppelpuré

55g socker

6g gelantinblad,blötlagda

1st stort eller 2st små syrliga äpplen

7g (ca.½ kruka) dill, hackad

Tärna äpplena i små bitar. Koka upp puré och socker i en kastrull. Tillsätt gelantinbladen och rör om tills dom smultit. Tillsätt dillen. Lägg äppeltärningarna i små silikonformar (som senare går in i bakelsens form) och häll över purén så att den är ca. 1cm tjock. Frys in.

 

Honungscrunch

120g mandelpraliné

30g honung

3g salt

Smält praliné och honung i mikro. Tillsätt saltet. Bred ut tunt på plåt och stansa ut i sådan storlek att dom ryms innanför bakelsens silikonform. Låt stelna i kyl eller frys.

 

Kvargmousse

250g kvarg

20g citronsaft & cest

300g lättvispad grädde

7g gelatinblad, blötlagda

40g äggula

90g socker

½ vaniljstång, halverad

30g vatten

Vispa upp äggula på högsta växeln. Koka upp socker, vaniljstång och vatten till 121 grader. Ta upp vaniljstången. Häll sockerkoket över äggulan medan du vispar på medelhastighet, fortsätt vispa tills det kallnar.

Tillsätt citronen i kvargen. Smält gelatinet och vispa ner i äggblandningen. Vänd i kvargen och till sist grädden. 

Montering: Ta fram silikonformen till bakelserna och se till att den är riktigt ren. Fyll ¾ av silikonformen med mousse, lägg i äppelgelén, lägg en liten klick mousse, lägg sedan i honungscrunchen, lägg igen en liten klick mousse och tryck till sist ner bottnet. Jämna ut överflödig mousse med en palett. Frys in ca. ½-1 dygn.

 

Glacé 

130g vatten

200g socker

200g glykos

143g kondenserad mjölk

18g gelatinblad, blötlagda

216g vit choklad

Koka upp vatten, socker och glykos. Tillsätt den kondenserade mjölken och gelatinbladen. Häll genom finmaskig sil över den vita chokladen. Mixa ihop, kyl ner till arbetstemperaturen 30 grader. 

Ta en liten del av glacén åt sidan och färga den blå.

 

Ta fram bakelserna ur frysen och ta dem ur silikonformarna, glacéra genast med glacén genom att placera bakelserna på galler och hälla över glacén så att den rinner ner snyggt på kanterna. Sträcka över med blå glacé enligt önskemål. Ta bort från gallret och lägg på önskat underlag. Dekorera.

Share this in: